Egy lövésen múlt a biatlonlegenda aranya

2013.02.09. 19:11

A norvég Emil Hegle Svendsen nyerte a biatlon-világbajnokság sprintszámát, de honfitársa, a sportág élő legendája, Ole Einar Björndalen majdnem meglepett mindenkit. A 39 éves, sprintben már nem igazán erős biatlonista az első lövészet után az élre állt, végül a negyedik lett. A nők sprintjében meglepetésre ukránok uralták a mezőnyt, Olena Pidrusna hibátlan lövészettel a favorit Tora Bergert verte a csehországi Nové Mestóban.

Björndalen ráijesztett a mezőnyre

A férfiak sprintszámában, ahol a 10 kilométeres távon egy fekvő és egy álló lövészet van, benne kétszer öt lövés, 136-an indultak. Az egyenkénti indításos futamban az esélyesek a mezőny első felében rajtoltak el. Az első lövészet után a hibátlan német Birnbacher érte el az első figyelemre méltó időt, 8:20.1-gyel. Az övét, a váltóval a vb első napján aranyat nyerő norvég Boe javította meg (8:19.5). Idejével azonban nem sokáig vezetett, mert utána indult nem sokkal a mezőny két legjobb sífutója, a sprint világkupát vezető francia Martin Fourcade és Svendsen. Fourcade pontosan lőtt, 8:09-nál haladt át az időmérőnél, de Svendsen még az ő idején is faragni tudott.

Már a legtöbben az álló lövészetnél tartottak, amikor jött a világbajnokságokon már 38 érmet nyert Björndalen és 8:05.1-gyel átvette a vezetést. A már veteránnak számító norvég a világkupa-szezonban sem alkotott maradandót, és az utóbbi években sem akkor favorit, mint volt három-négy évvel ezelőtt, de erre a vb-re nagyon rákészült.

Az álló lövészetnél a favoritok sorra hibáztak, Fourcade és Svendsen is fennhagyott egy korongot, így büntetőkörre kényszerült, de a norvég jobb tempót diktált sífutásban, így tízmásodperces előnnyel vezetett 16:41-et menő francia előtt. Fourcade-ot a lövészet után két addig hibáltanul célzó versenyző is megelőzte, a szlovén Fak a tizedik helyről ugrott a másodikra, és az orosz Malisko is feljött oda holtversenyben. Björndalen jó idővel érkezett a lőállásba, de nem sikerült csodát tennie, egy lövőhiba a dobogójába került, de így is Fourcade-dal azonos idővel kezdte meg az utolsó szakaszt. A francia nagyon megnyomta a végét, de csak két másodpercet tudott hozni Svendsenen, aki egy lövőhibával is meg tudta nyerni a vb-t. Fourcade mögé, harmadiknak a hibátlan Fak jött be, míg Björndalen lett a negyedik 19.9 másodpercet kapva Svendsentől. Jó futóteljesítményének köszönhetően be tudta fogni Maliskót, de saját bevallása szerint is kissé hitehagyottan ment az utolsó körben.

A futamban magyarok is indultak, Szabó Milán 115., Gombos Károly 118., Muskatal István 136. lett.

Jó lövészettel ukrán arany és bronz

A nők 7,5 kilométeres sprintjében Tora Berger számított abszolút favoritnak, mert a norvég vezeti a világranglistát, és a vegyesváltóval már aranyat is nyert az idei vb-n. Az első lövészetnél azonban még csak a negyedik helyen állt, hiába volt hibátlan, tíz másodpercet kapott az orosz Zajcevától, aki jól futott, és gyorsan is tüzelt. De jól tapadt két ukrán is Bergerre, Vita Szemerenko és Olena Pindrusna is három másodpercen belül tartotta a mezőny egyik legjobb sífutóját. A minden kétséget kizáróan legerősebb futó, a német Mirjam Gössner ellőtte magát, kettőt is hibázott a fekvőben, így elszálltak érmes reményei, 48 másodperces hátrányban volt Zajcevával szemben.

Az álló lövészet aztán átrendezte a mezőnyt, Zajceva egyet hibázott, és bár egy ideig még övé volt a legerősebb idő (15:12.2), sejthető volt, ha mögötte valaki hibátlanul lő, elveszíti az első helyet. Gössner ötből ötöt szedett le, de ezzel csak 20 másodperc alá tudta csökkenteni a különbséget, viszont Szemerenko hét másodperccel már átvette a veztést, de Pindrusna még rá is hat másodpercet tudott verni (14:15.8). Bergernek azonban így sem forgott volna veszélyben az aranyérme, ha hibátlanul tud lőni. Ez azonban nem jött össze, és a büntetőköre után a lehetetlennel kellett megpróbálkozni, 2,5 kilométer alatt 11 másodpercet hozni Pindrusnán. A norvég teljesen kihajtotta magát, de Pindrusna is beleadott mindent, így hat másodpercet meg tudott őrizni előnyéből, és világbajnok lett az idei szezonban még versenyt sem nyerő ukrán. Berger mögött Szemrenko lett a harmadik.

A mezőnyben Szőcs Emőke képviselte Magyarországot, három lövőhibával a 82. lett. A román színekben versenyző Tófalvi Éva a 31.,  Ferencz Réka 51., Tófalvi Orsolya 81. lett.

Vasárnap a sprint alapján üldözéses versenyeket rendeznek a vb-n.