50 éremmel lehet még nagyobb legenda?

2013.02.16. 17:36

Újabb rekordot ért el a norvégok biatlonlegendája. Ole Einar Björndalen a Nové Mestó-i világbajnokságon váltóban világbajnok lett Norvégiával, és ezzel pályafutásának ötvenedik olyan érmét ünnepelhette, amelyet olimpián vagy világbajnokságon szerzett.

A 4x7,5 kilométeres váltó első embere volt Björndalen a norvégoknál, a lövészete most sem volt tökéletes, de sífutásával kompenzálta hibáit. A fekvő lövészetben egy póttöltényt kellett használnia, így hétmásodperces hátrányba került. Ezt sikerült ledolgoznia az álló testhelyzetű lövészetig, de itt kétszer is hibázott, és 16,4 másodperces hátránnyal hagyta el a lőteret. A váltózónáig azonban kihajtotta magát, és négy másodpercre faragta a különbséget, így versenyben maradt a norvég váltó, és a harmadik helyen indult a második ember.

A norvégok gyorsan az élre álltak, és az utolsó lövészetig egyet sem hibázó Németországgal közösen vezették a mezőnyt. Mögöttük az oroszok, a franciák és az oroszok küzdöttek a dobogóért. Az utolsó váltásnál a már az idei vb-n is három aranyat nyert Emil Hegle Svendsen 18 másodperces előnnyel indult. A végén még nagyon hajtania sem kellett, simán első helyen vitte be a csapatát, mert az őt üldöző német Lesser nagyon rosszul lőtt, két büntetőkört is kapott.

Lessernek a sífutás sem ment, a célegyenesben még a francia Martin Fourcade is lehajrázta.

Björndalen utolérhetetlen?

A norvégok a mostani vb-n már a hetedik aranyérmüket nyerték, ezzel is rekorderek, de már az eddig is minden idők legeredményesebb biatlonosa, Björndalen újabb csúcsot ért el. Az olimpiákon eddig 11 érmet (6 arany, 4 ezüst, 1 bronz) szerzett, míg 1997-es első világbajnoksága óta 38 vb érmet nyert, amit most egy újabb arannyal egészített ki, és szerezte meg ötvenedik világversenyes érmét. Nové Mestóban a sprintben majdnem sikerült neki az a bravúr, hogy egy nem túl jó szezon után újra egyéniben legyen dobogós, de végül egy lövőhiba miatt a negyedik lett.

Eredmények:

1. Norvégia (Ole Einar Björndalen, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen) 1:15:39.0 óra (0 büntetőkör+lőhiba)
2. Franciaország (Simon Fourcade, Jean Guillaume Beatrix, Alexis Boeuf, Martin Fourcade) 1:12.8 perc hátrány (0+7)
3. Németország (Simon Schempp, Andreas Birnbacher, Arnd Peiffer, Erik Lesser) 1:18.5 perc hátrány (2+3)