Csak akkor dobhatsz, ha a társad is elhiszi

2013.04.27. 20:18 Módosítva: 2015.05.11. 04:06
Akár téli olimpiás érmeket szerezhetnek magyarok curlingben, miután a múlt hétvégén meglepetésre a legjobbakat is verve egy magyar vegyes páros világbajnoki aranyérmet szerzett a kanadai Frederictonban. Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya titka, hogy elhiszik egymás lökéseit.

A magyar curling már évek óta közelít a világelithez, a férfi és a női válogatott klasszikus négyfős számban A csoportos világbajnokságon is szerepelt már, de a legnagyobb sikerig a múlt hét végéig kellett várni: Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt vegyespárosban világbajnoki címet nyert, pedig senki sem sorolta őket a favoritok közé. Kiss beszélt a világbajnokságról és az odavezető útról.

„2008 óta rendeznek vegyespárosban is világbajnokságot, Magyarországon már akkor is rendeztek kvalifikációs versenyt, ami egyben az országos bajnokság is volt. Aki nyer, az indulási jogot nyer a világbajnokságra, amiről csak a második javára mondhat le. Mi is országos bajnokként utaztunk Kanadába” – mondta Kiss.

Curlingszabályok

A vegyespárosban a hagyományos curlinggel ellentétben nyolc helyett csak hat köve van egy egységnek, de itt is az cél, hogy minél közelebb dobjanak a ház közepéhez (némi csúsztatással ez jégre festett céltábla.) A játék kezdetén egy követ a középponthoz helyeznek. Az első és a befejező csúsztatást végzi az egyes játékos, míg a páros másik tagja a kettes, hármas, négyes követ löki. Az első három lökésnél tilos kiütni egymást a házból. Egy-egy csapatnak tiszta időt mérve 46 perce van, hogy mind a hat követ elhelyezze. Egy mérkőzés nyolc endből (játékmenet) áll. Négy évvel ezelőtt Nagy György és Szekeres Ildikó ebben a számban szereztek vb-ezüstérmet.

A vb-re minden erejükkel január óta készültek, legtöbbet a kamaraerdei pályán edzettek. A magyar párosok mellett külföldiekkel gyakoroltak kisebb versenyeken. Márciusban Pozsonyba is elutaztak, ki akarták próbálni, hogyan reagálnak arra, ha nem a megszokott jégen játszanak.

Palancsa Dorottya
Palancsa Dorottya
Fotó: Richard Gray / WCF

Nem tartották magukat aranyesélyesnek, a legjobb nyolcba kerülést tűzték ki maguknak. „Sok párost ismertünk, tudtuk, ki milyen erőt képvisel, a hagyományosan erős curlingnemzetek, mint a kanadaiak, a norvégok vagy az oroszok, vegyespárosban is nagyon jók. Emiatt is gondoltuk, hogy a legjobb nyolc is nagyon szép eredmény lehet” – mondta Kiss, aki elmesélte, erős a specializáció, míg ők négyfős csapatban is játszanak, addig más országoknál élesen elkülönül a két változat. „Nem összehasonlítható a kettő, mintha két külön sportág lenne. Bevallom, a négyfős curlinget én is jobban szeretem, de ugyanakkor a páros is kedvelhető, mert jóval pontgazdagabb.”

Az egyhetes tornán Kissék tízszer meccseltek, ez fizikailag és mentálisan is nagyon megterhelő, egy-egy játék körülbelül kétórás. „Szerencsés volt a sorsolásunk, mindig volt elég időnk pihenni két meccs között, és az is számított, hogy nem hatkor kellett felkelni, hogy felhozzuk magunkat csúcsformába a rajtig. Mindketten jól fel voltunk készülve fizikailag is, mert aki így elfárad, az mentálisan is el fog, és abból jönnek a hibák. Egy ilyen hosszú tornában benne van, hogy hullámzik a teljesítmény, de Dóri első világversenyén nagyon magabiztos volt, végig kiegyensúlyozottan játszott.”

„A meccsek előtt nincsenek igazi rituáléink, de az már hagyománnyá vált, hogy együtt melegítünk. Most azt is kitaláltuk, hogy akkor vagyunk sikeresek, ha a meccsek előtt integetünk, aztán egy kabalalámánk is lett, amiről később kiderült, a cseheké volt. Nyilván nem ezek miatt győztünk, de az ilyen kis hülyeségek miatt is végig pozitívak tudtunk maradni.”

Bár lehetne cserélgetni, hogy melyik követ ki dobja, de Kissék megegyeztek, minden meccsen övé az első és az utolsó kő, míg Palancsa a köztük lévő hármat csúsztatja.

„Sok csapatnak a dilemmája az, hogy ki kezdjen, van, aki cserélgeti is a pozíciót. A dobószázalékok azt mutatják, hogy az első és az utolsó kő dönt legtöbbször, persze nem mindegy, hogy a kettessel, hármassal, négyessel milyen állás születik, tehát azokat is nagyon jól kell dobni. A négyszemélyes curlingben a demokrácia megöli a játékot, de a párosban sokkal inkább lehetünk megengedőbbek. Alapvetőn én alakítom ki a játék képét, de ha egy nehéz dobással akarok próbálkozni, és Dórinak ésszerűbb javaslata van, akkor nem húzom a számat, azt próbálom végrehajtani. De úgy kell együttműködnünk, hogy a másik elhiggye a dobást, nagyon sokszor vissza is kell kérdezni emiatt, amíg nem érzed, hogy a társad is hisz benne, nem csinálhatod meg.”

Kiss Zsolt
Kiss Zsolt
Fotó: Richard Gray / WCF

A negyeddöntőben Ausztria volt az ellenfél, kicsit izgultak a meccs előtt, de tudták, van egy-két apró momentum, ami mellettük szól. „Megfigyeltük, hogy az osztrák lány nehezen alkalmazkodik, a kanadai jég kicsit máshogy csúszik, más a sebessége. A lány a pályán csak az egyik irányban tudott jól csúszni, és ezt próbáltuk kihasználnil” – árult el néhány részletet Kiss. A taktika bevált, 7-4-re győztek, a cseheket 10-5-re verték az elődöntőben, majd a svédek következtek.

A svéd páros az első end végén 2-0-ra vezetett, a másodikban Kissék szépítettek, majd a harmadikban egyenlítettek. A negyedikben Norredahl utolsó kövével két magyar követ ütött ki, és három pontot szerzett. Az ötödik endben két pontot hoztak a magyarok, de a hatodikban megint a svédek voltak a jobbak, és már 7-4-re mentek. A hetedik és a nyolcadikban ezt a hátrányt dolgozták le Palancsáék, és kiharcolták a hosszabbítást. Abban jól bevédték a köveiket, a svédeknek kockáztatniuk  kellett, de nem sikerült kilökniük mindet, egy a házban maradt, így 8-7-tel lett meg az első magyar világbajnoki cím.

Kiss reméli, hogy a siker lökést ad a hazai curlingnek is, még többen kezdenek el érdeklődni iránta, és talán több pénz is áramlik majd a sportágba. Szerinte ez az a téli sport, amiben még az olimpiákon is éremesélyesek lehetnek a magyarok. Ha minden szerencsésen alakul, akkor talán éppen vegyes párosban nyer majd valaki. Az eredeti tervek szerint már Szocsiban is debütált volna ez a változat, de mivel még nem teljesítettek minden feltételt, a 2018-as pjongcsangi olimpián  szerepelhet először a vegyes páros curling.

Kissék már készülnek rá, sok idejük nem lesz pihenni, május elsején már indul az országos bajnokság.