Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Harminchétezer rendőr vigyáz a téli olimpián

2013.07.05. 14:36

Az orosz belügyminiszter, Vlagyimir Kolokolcev pénteken bejelentette, hogy 37 ezer rendőr lát majd el szolgálatot a februári szocsi téli olimpián. Kiemelte: a biztonság rendszer - amely már több tesztversenyen is jól vizsgázott - maximálisan megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak. Noha az orosz vezetők szerint ez lesz minden idők legbiztonságosabb olimpiája, szakértők terrortámadás veszélyeire figyelmeztettek.

Szerdán Doku Umarov csecsen szeparatista vezér videóüzenetében felhívást tett közzé, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni a szocsi ötkarikás játékok megrendezését. Azt állította, hogy az orosz hatóságok az olimpiát olyan földön szándékoznak megtartani, amelyben muzulmán ősök csontjai nyugszanak.

Umarov - Oroszország első számú közellensége - korábban is kijelentette már, hogy célpontnak tekinti a szocsi téli játékokat. A Kaukázusi Emírség nevű szerveződés vezetője volt az értelmi szerzője a Moszkva-Szentpétervár expressz kisiklatásának 2009-ben, a moszkvai metróban elkövetett öngyilkos merényleteknek 2010-ben, valamint az orosz főváros legforgalmasabb repülőterén elkövetett támadásoknak 2011-ben. Emellett a csecsenek számlájára több véres túszdráma írható, a többi között egy 2002-es támadás egy moszkvai színház ellen, valamint a 2004-es észak-oszétiai iskolai vérengzés.