A téli olimpia kedvéért még az időjárás is megváltozik

2013.11.05. 18:19

Több hó és az átlagosnál hidegebb idő várható februárban Szocsiban a téli olimpia idején - mondta egy orosz légkörkutató szakember kedden újságíróknak Moszkvában.

Alekszandr Csernokulszkij hozzáfűzte, hogy teljesen megalapozott tudományos előrejelzést továbbra is csak 14 napra lehet adni, de bizonyos meteorológiai mérések, jelen esetben a szibériai anticiklon mozgása alapján a hegyekben, a síversenyeknek otthont adó Krasznaja Poljanán az éjszakai órákban mínusz 10 fok, a magasabban fekvő helyeken még ennél is hidegebb lehet, nappal pedig plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet.

A korábbi átlagadatok szerint Szocsiban februárban plusz hat fok körüli értékeket mértek, az esős napok száma 15, a havazást hozóké pedig négy volt. Magán Krasznaja Poljanán az utóbbi két évben nulla fok körül alakult a téli átlaghőmérséklet.

„Abból kiindulva, hogy az anticiklon a szokásosnál erősebbnek ígérkezik, most az átlagosnál alacsonyabb hőfok, ugyanakkor kiadósabb havazás valószínűsíthető a térségben" – fogalmazott a tudós.