Auguszta
-4 °C
2 °C

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra az olimpiai láng

2013.11.07. 08:42

 

Elindult a világűrbe csütörtök reggel a 2014-es szocsi téli olimpia lángja. A fáklyát egy Szojuz-TMA-11M típusú űrhajó fedélzetén háromfős nemzetközi legénység viszi a Nemzetközi Űrállomásra, az űrhajót közép-európai idő szerint nem sokkal öt óra után indították el a bajkonuri űrközpontból. A legénységet Mihail Tyurin, az orosz (Roszkozmosz), Rick Mastracchio, az amerikai (NASA) és Kóicsi Vakata, a japán űrügynökség tapasztalt űrhajósai alkotják, járművüket a szocsi játékok színeivel díszítették fel.

Mihail Tyurin a repülés előtt elmondta, hogy a fáklya, amelyet magukkal visznek, nem tér el semmiben attól, amely a téli olimpia februári kezdetéig bejárja egész Oroszországot. Biztonsági megfontolások miatt a fáklya nem égett, amikor az űrhajót kilőtték. Az olimpiák történetében először jut ki a világűrbe az olimpiai láng.

A fáklya többórás utazás után érkezik meg a Nemzetközi Űrállomásra, szombaton pedig az ott dolgozó 2. számú legénység tagjai, Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij kiviszik a nyílt űrbe. A lángot Fjodor Jurcsihin orosz űrhajós hozza vissza a Földre jövő hétfőn.