Öt korcsolyázó is kvótaközelben Szocsira

2013.11.07. 23:06

A férfiaknál Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba, a nőknél pedig Heidum Bernadett és Kónya Zsófia is bejutott a negyeddöntőbe 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók torinói olimpiai kvalifikációs világkupáján.

    A négynapos verseny nyitónapján a leghosszabb egyéni táv mellett a legrövidebb, azaz az 500 méter selejtezőit is lebonyolították. A nőknél itt Heidum, Kónya és Keszler Andrea lépett jégre, de a negyeddöntőbe nem sikerült beverekedniük magukat. A férfiaknál csütörtökön a 84 fős mezőny 29 fősre csökkent a selejtezők során, Knoch és Liu Shaolin versenyben maradt a legjobb 16 közé kerülésért, Béres Bencét viszont  kizárták.
    Az olimpiai kvóták megszerzése szempontjából a torinói, valamint a jövő hétvégén az oroszországi Kolomnában sorra kerülő vk-n elért eredmények számítanak. 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36, a váltóknál pedig nemenként 8 kvóta vár gazdára.
    Egyéniben a két vk-n elért eredmények összesítése után derül majd ki, hogy kik azok, akik beférnek a kvótás helyekre, azaz a legjobb 32-be, illetve a leghosszabb távon az első 36-ba. A korcsolyázók az országuknak szereznek indulási jogot, s ha valamelyik távon három versenyző is kvótás pozícióban zár a két vk összesített eredményei alapján, akkor az adott nemzet egyéniben három főt indíthat a jövő februári szocsi olimpián.
    A váltóknál szintén a torinói és a kolomnai futamok eredményeit összesítik majd, s nemenként az első nyolc helyen végzett ország stafétái szereznek kvótát a játékokra. A váltók 4+1 fősek, de az egyéniben és csapatban is indulási jogot szerzett nemzetek sem indíthatnak többet öt versenyzőnél, ideális esetben tehát nemenként 5, azaz összesen 10 fős lehet egy szocsiba utazó rövidpályás válogatott.