Tölt lő, tölt lő, de számolni tudni kéne

2013.11.25. 12:20

A világ egyik legjobb férfi biatlonosának számító Martin Fourcade borzasztóan kezdte a szezont, pocsék lövészete és figyelmetlensége miatt az első helyről az ötödikre csúszott vissza a francia vegyesváltó a világkupafutamon.

A szocsi olimpia miatt a biatlonosok is nagyon fontos szezont kezdtek a svédországi Östersundban, a hagyományoknak megfelelően vegyesváltóval kezdődött meg a világkupa-sorozat. A norvégok és a franciák mindig esélyesnek számítanak, még akkor is, ha nem a legerősebb összeállításban indulnak.

A vegyesváltót kezdő Tora Berger tavaly szinte verhetetlen volt, de a norvég váltó első embere ellőtte magát, három póttöltény használata után még egy büntetőkört is kellett futnia. Hiába számít a női mezőny legerősebb sífutójának, ekkora hátrányból már nem tudott felkapaszkodni addig, hogy dobogós helyen váltson. Elsőként a hibátlanul lövő Marie Laurie Brunet váltotta a franciákat, mögöttük a csehek érkeztek. A norvégok egyre feljebb kapaszkodtak, de mivel a francia váltó második és harmadik embere is stabilt teljesítményt nyújtott, a befejező ember Martin Fourcade 52 másodperces előnnyel indulhatott. Ő az a fajta versenyző, aki még ekkora hátrányból is képes nyerni, senki sem gondolta volna, hogy ekkora előnyt képes lerombolni.

Martin Fourcade ellőtte magát Östersundban

Az első, fekvő lövészete még jól sikerült, csak egy póttöltényt használt fel, így már másfél percből gazdálkodhatott, de az álló lövészete katasztrofális lett. Az kétségtelen, hogy erős szél fújt, de Fourcade annál azért jobb lövő, hogy négyből egyszer se találjon. Az ideges francia ötödjére már eredményes volt, tehát volt még esélye arra, hogy a három póttölténnyel még leszedjen három korongot és csak egy büntetőkört kapjon. Fourcade azonban teljesen megzavarodott, utolsó lőszerét nem használta fel, így három büntetőkörre ment be.

A három körrel nemcsak az első helyet bukta, a harmadikként jött vissza a cseh és a norvég váltó mögé, de még kétperces büntetést is összeszedett a csapatának azzal, hogy ki sem lőtte utolsó töltényét. Így a franciákat a célba érkezés után visszasorolták, és csak az ötödikek lettek. A harmadik helyet így Ukrajna szerezte meg.