Megkapja a szocsi ezüstöt a doppingteszten fennakadt svéd hokis

2014.03.14. 20:53

Megkapja az olimpiai ezüstérmet Nicklas Bäckström, a svéd jégkorong-válogatott játékosa, akinek pozitív lett a doppingtesztje a téli játékokon.
 

   

A teszt eredményének közzétételekor Björn Folin, a Svéd Olimpiai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a 26 éves Bäckström szervezetében egy általa évek óta szedett, allergia elleni gyógyszer egyik összetevőjét mutatta ki a vizsgálat, írja az MTI.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi testülete utóbb úgy ítélte meg, semmi nem utalt arra, hogy a svéd játékosnak szándékában állt volna meg nem engedett módon fokozni a teljesítményét. Mostani döntésnél azt is figyelembe vette, hogy maga a játékos is jelezte a formanyomtatványon a teszt elvégzésekor, hogy szedi az allergia elleni gyógyszert.

"Figyelembe véve az enyhítő körülményeket, a NOB fegyelmi testülete úgy foglalt állást, hogy a sportoló jogosult megkapni az ezüstérmet és a diplomát" - olvasható a NOB közleményében.

A fegyelmi testület ugyanakkor helyén valónak minősítette a hokis játékjogának ideiglenes felfüggesztését az olimpián, mert a döntő előtt is vett be a gyógyszerből.