Pánik a dél-koreai, téli sportszövetségeknél

2014.04.01. 10:36

Átfogó vizsgálatot indított a dél-koreai sportminisztérium hét téli sportág szövetségében, hogy feltárja az esetleges működési hiányosságokat vagy visszaéléseket, egyúttal pedig helyreállítsa a bizalmat a 2018-as téli olimpia szervezését illetően. Az akció - amelyben bármilyen korrupciógyanús ügyben a rendőrség és az ügyészség is közreműködik majd - a korcsolya, a jégkorong, a curling, a sí, a sílövészet, a bob/szkeleton, valamint a szánkó szövetséget érinti.

A dél-koreai sportéletet több eset rázta meg a szocsi téli olimpiával összefüggésben. Ilyen volt a rövidpályás gyorskorcsolyázó An Hjun Szo országváltása, Oroszországba költözése. A versenyző új hazája képviseletében Viktor An néven három aranyat és egy bronzot nyert a februári játékokon. Az első három olimpiai címét és az első bronzát még dél-koreaiként gyűjtötte be 2006-ban, de aztán összeütközésbe került sportága otthoni szövetségével, emiatt nem indulhatott a 2010-es játékokon, később pedig úgy döntött, máshol próbál szerencsét. Idei sikereivel az olimpiákat tekintve a legeredményesebb rövidpályás gyorskorcsolyázóvá lépett elő. A vizsgálat e tekintetben arra irányul, hogy kiderüljön: miként zajlik az egyes szövetségekben a válogatás.

Megfogalmazódtak emellett a válogatott edzői stábjának egyes tagjait érintő gyanúsítások testi fenyítésről és szexuális zaklatásról szánkóban, illetve a női curlingcsapatnál.

A sportminisztérium szerint a vizsgálatra azért van szükség, mert négy évvel a hazai rendezésű olimpia előtt a szövetségek szerepe megnő, jogszerű működésük egyre fontosabbá válik. A tárca közölte, hogy elveszett a bizalom, és ha bármilyen törvénytelenségre vagy szabálytalanságra bukkan, elő fog állni a megfelelő intézkedésekkel.