Lehet örülni egy horvát magyar sikerének?

2014.11.09. 11:29

Október elején jelentette be a Magyar Sí Szövetség, hogy honosítottként a horvát Samsal Dalibor ezentúl Magyarországért fog versenyezni alpesi síben. A világkupákon egykor viszonylag sikeres Dalibor jó eredményeket hozhat, de a hazai szakma egy része szerint nem tesz jót a sísportnak ez az igazolás. Nem jó üzenet a honosítás, az itthon készülők jövőképét rombolhatja, ha hirtelen náluk jobbat hoznak, aki több lehetőséget is kap.

Dalibor nem tartozik a világ legjobbjai közé, de néhányszor már sikerült világkupákon pontot szereznie szuperkombinációban és szlalomban, a szocsi olimpián ebben a számban 18. lett. Volt olyan horvát edző, aki azt mondta, hogy kifutotta magát, a 29 éves sportoló nem lesz már képes kiugró eredményre, de az Ivica Kosteliccsel is készülő Dalibor még így is sokkal jobb bármelyik magyar síelőnél. Erre próbál építeni a szövetség is.

Ahogy azt az MSSZ ügyvezető elnökétől, Kaszó Klárától megtudtuk, Dalibor egy magyar lány miatt került képbe, és nyáron ő vette fel a kapcsolatot a szövetséggel. Tudta, hogy Horvátországban a gyengébb eredményei miatt nehezebben érvényesülhet. Felmenői miatt könnyen lehetett volna montenegrói is, de mégis Magyarországot választotta. „A horvát szövetség kiadta, és több, mint korrekt lépés volt részükről, hogy a FIS-pontjait (ez alapján állítják fel a síelők közötti sorrendet, és szerezhetnek indulási jogosultságot a különböző szintű versenyekre) is megtarthatta. Úgy érezte, nálunk elérheti majd a céljait” – mondta Kaszó.

Elveszi a helyet mások elől

Egyik forrásunk szerint eredményesség szempontjából még jó választás is lehet Dalibor, mert hiába számít idősnek, és esett ki sok korábbi versenyen, még összekaphatja magát, és a kisebb nyomás alatt sikeres lehet. A fő gondnak azt tartja a sísportban dolgozó beszélgetőpartnerünk, hogy Dalibor érkezéséről nem tájékoztatták korábban a szakmát. Állítása szerint az alpesi bizottság nem tudott a horvát honosítási folyamatáról. „Mindenki a Nemzeti Sportból tudta meg, hogy itt van egy versenyző, holott a bizottságok ajánlhatnak bárkit a válogatottba.” Kaszó cáfolta ezt, állítása szerint a szövetségi kapitány és az elnökség több tagja is tudott Dalibor érkezéséről.

Örülne Dalibor sikereinek?

Mivel Dalibornak bármelyik magyar síelőnél több pontja van, a világkupákon automatikusan az övé az induló hely, és éppen ez jelenti az egyik gondot. Az itthon évek óta jellemzően családi támogatással készülő versenyzők elesnek attól a lehetőségtől, hogy világkupákon kipróbálják magukat. Ha Dalibor sikeres, tehát világkupapontot szerez, azzal automatikusan újabb helyet szerez Magyarországnak, és a FIS (világszövetség) állja a második versenyző költségeit.

Név nélkül nyilatkozónk szerint rossz stratégiai elképzelés, hogy felülről építkezik a szövetség, amíg nincs igazi bázis, addig nincs is igazán olyan, aki ki tudná használni a világkupára vagy a világbajnokságra szerzett extra helyeket. „Több edző is fel van háborodva, a fiatalok jövőképét rombolják ezzel. Mi garantálja ezek után után, hogy a szövetség nem fog berakni eléjük valaki jobbat?”

Kiürülhet a sísport

Szöllős Péter, aki apaként és menedzserként is érintett az alpesi síben, attól tart, hogy hasonló folyamat indulhat el, mint a 1980-as évek végén, amikor ő versenyzett. „Svájcból, Franciaországból érkeztek a válogatottba, majd egy erdélyi síelő is jött, kiürült a magyar sísport, sokan abbahagyták. Ha most kinyílik egy kapu, elvehetik a helyeket előlünk. Ausztriában százával vannak olyan síelők, akik nem jutnak ki világkupára, de nálunk jobbak. Ma négy-öt fiatal versenyző olyan szinten van, amit korábban meg sem közelítettek a magyar síelők. Úgy tűnik, végre elindult valami, ezt nem szabadna most lerombolni.”

„Több, a hazájában meg nem értett tehetség is Magyarország felé tart, mert úgy érzi, pályafutása szempontjából az országváltás az ideális döntés” – mondta Kaszó Dalibor bejelentésekor. Ez a nyilatkozat is növelte a síszakemberek aggodalmát. „Ez tendencia, ami ellen nem lehet tenni, a szövetségtől függetlenül is meg lehet kapni az állampolgárságot.” Kaszó elmondta nekünk, hogy hamarosan erdélyi női alpesi síelő érkezhet még, és hallottak elismert sífutóról is, aki országváltáson gondolkodik, ő viszont még nem kereste meg a szövetséget.

Az alpesi sí részben üzlet, részben szakma, kívüről nagyon nehezen engednek be. A horvátok nálunk jóval fejlettebbek, és Daliborral két trénert is kaptunk, akikkel egy csomó tudás is érkezhet.

Dalibor mellett az egyik érv az, hogy sokat tanulhatnak tőle a hazai versenyzők, de ezzel kapcsolatban több edző is szkeptikus. Világkupaszezonban alig van idő közös edzésekre, és szerintük akkora a különbség a magyarok és Dalibor között, mintha százméteres síkfutásban egy másodpercet verne mindenkire. Így nincs értelme igazán vele készülni.

Kaszó elmondta, egyelőre még nem látják pontosan, mikor lehetnek közös edzések az exhorváttal, de néhányan már mentek vele, és február-márciusban már tervezett felkészülések is lehetnek.

Lehet örülni egy horvát magyar sikerének?

Az olimpián 7. helyen végző Miklós Edit pár éve még Romániáért versenyzett, az ő országváltását magyarsága miatt a közvélemény is elfogadta, ám hogyan reagálnak majd az emberek egy horvátra?. „Sokat gondolkoztam, hogy Dalibort hogyan fogadná el a magyar mezőny, de azt hiszem, ha megkapjuk az emelt kvótát és néhány versenyző vele készülhet, akkor más színbe kerül a leigazolása. De könnyebb is lehet az elfogadtatása, mert Edit révén a közvélemény már megismerte a sísportot. Ők ketten is jól járhatnak, Editen kisebb lehet a nyomás, hogy már nem csak tőle várják az eredményeket, miközben Dalibor felé sem lesznek akkora elvárások, mint a horvátoknál” – mondta Kaszó.

Farkas Norbert, az eddigi legjobb szlalomos edzés közben, egy szlovén edzőtől tudta meg, hogy hirtelen lett nála előrébb rangsorolt síelő. „Nagyon buta szituáció lett ebből. Még jó dolog is lehetne, hogy Dalibor idejön, de a kommunikáció eddig rosszul sikerült. Nehéz úgy versenyezni, hogy úgyis hoznak elém egy jobbat” – mondta a síelő édesanyja, Farkas Zsuzsanna.

Farkas Dalibor miatt nem fog alanyi jogon a főfutamban indulni a világbajnokságon, a kvalifikáción az első 25-be kell ehhez kerülnie. Ez óriás-műlsiklásban elvárható, de szlalomban nehezebben. „Norbi eddig el tudott menni világkupafutamra, neki ez még a tapasztalatszerzésről szólt, tanulnia kell a közeget, a pályatűzést, a hangulatot” – mondta Farkas Zsuzsanna.

Most ettől elesik, és a felkészülési időszak végén azzal is szembesülnie kellett, hogy a versenyprogramját is át kell alakítania. Világkupa nélkül szponzorokat is nehezebben szerezhet, miközben a versenyzés anyagi hátterét eddig is nehéz volt előteremteni. Többen attól tartanak, hogy az eddig sem agyontámogatott szövetség még kevesebbet fog majd áldozni a többi a versenyzőre, de ennél nagyobb sérelemnek érzik, hogy figyelemből is kevesebb jut majd.

Forrásaink arról számoltak be, hogy eddig is szinte teljesen magukra voltak utalva a versenyzők, alig érdeklődött utánuk a szövetség, hogy milyen edzésprogramjuk van, vagy miben tudnának segíteni nekik. Szerintük Dalibor már most annyi segítséget kapott, mint mások évek alatt sem.

Kaszó elmondta, hogy Dalibor költségeit a szövetség fogja fedezni, de a vele utazó edzőkét nem. A többi síelő versenyidénye sincs veszélyben, hamarosan mindenkivel leülnek tárgyalni a lehetőségekről.