Miért ne száguldhatnának a nők is négyesben?

2014.12.22. 08:46

Ami nem sikerült Hosszú Katinkának és Lindsey Vonnak, azt két bobos kiharcolta, a kanadai Kaillie Humphries és az amerikai Elena Meyers Taylor a férfiak között versenyezhetett a világkupán.

A két bobos nő Calgaryban négyes bobot kormányzott, a kétszeres olimpiai bajnok Humphries a 15., Meyers Taylor a 16. helyen vitte be csapatát. Mindenhol sporttörténelmi pillanatról beszélnek, de Humphries szerint egyszerűen csak visszatértek a gyökerekhez. „Nem hinném, hogy történelmet írtunk, amikor a sportág elkezdődött, akkoriban négy lány és egy fiú ült a bobon."

A Vancouverben és Szocsiban is olimpiát nyerő kanadai igazságtalannak érezte, hogy míg a férfiak két számban, négyes és kettes, is versenyezhetnek addig a nők csak kettes bobbal mehetnek. Két éve találta ki, hogy az lenne az igazi kihívás, ha férfiak között versenyezhetne – ilyen terve az alpesi síző Lindsey Vonnak is volt  – , de nem sokan lelkesedtek az ötletéért. Szépen lassan meggyőzte edzőit is, majd riválisa és barátnője, Meyers Taylor is mellé állt. Az olimpiai ezütérmes bobos összefogott az amerikai szövetség elnökével, aki a nemzetközi testületben is magas pozíciót töltött be, és májusban beadták hivatalos kérelmüket a szabályváltoztatásra.

A lobbizás eredményes lett, a nemzetközi szövetség szeptemberben döntött úgy, hogy a négyes bobba nők is beülhetnek a világkupákon. Humphriesnak elég éles volt a váltás, a női kettes futam után alig egy órával már négyest vezetett. A nők kettes bob maximum összsúlya 340 kiló lehet, míg a férfiak négyes bobja a 630 kilót is elérheti. 120 kilométer per órás tempónál ez óriási különbség. „Nem vicc négyes bobot vezetni. Sokkal nehezebb kontrollálni és irányítani, nagyon keményen kell uralni. Nem csináltam túl jól, nem kormányoztam elég keményen néhány kanyarban, és így megcsúszott vagy megdobódott a bob."

Humphriesnak azzal is szembe kellett nézni, hogy nem számíthat a legjobb kanadai tolóemberekre, mert azok a férfi kormányosokat fogják támogatni. Így saját csapatot kellett építenie. A tapasztalatlan négyes a világkupa előtt négy kisebb észak-amerikai versenyen indult, a kanadai országos bajnokságon meglepetésre harmadikok lettek, majd a december 7-én rendezett Le Plagne-i Európa-kupával kvalifikálták magukat a világkupára.

Meyers Taylor élvezte a férfiakkal való versenyzést, de nem nagyon érti, hogy miért olyan feszült a hangulat, a női futamokon mindenki szóba áll a másikkal, és sok sikert kívánnak egymásnak: „A nők inkább csak magukkal versenyeznek, próbálunk olyan gyorsan lejönni a lejtőn, ahogy csak tudunk. A férfiak egymásnak feszülnek, ők mindig betámadnak."