A sízők Tourján nagyot bukott a kétszeres olimpiai bajnok, öntudatlanul feküdt

2015.01.05. 13:44

A sífutók Tour de Ski versenyén két női induló is szerencsétlenül bukott. Claudia Nystad kórházba került, míg Maria Gräfnings csak nagyon szerencsétlen pillanatokat élt át.

2006 óta a sífutók is rendeznek olyan versenyt, amely leginkább a kerékpárosok Tour de France-jához hasonlít. A hat-kilenc szakaszos versenyen az egyes etapok idejét összeadják, és a végén értelemszerűen a legkevesebb idővel rendelkező sífutó nyer.

A Tour de Skin a sokoldalú versenyzőknek van esélyük, klasszikus és szabad stílusban is rendeznek szakaszt, sprintet ugyanúgy, ahogy hosszú távot is, és kegyetlen hegyi időfutam is van a programban: egy alpesi sípályán kell felmenni.

Az idén a németországi Obertsdorfból egy prológgal rajtolt mezőny szombaton, majd vasárnap klasszikus stílusú üldözőverseny következett. Két szakasz után a férfiaknál a norvég a Petter Northug, a nőknél Marit Björgen vezet.

A nők 10 kilométeres klasszikus stílusú futamában több baleset is volt, a legrosszabbul a kétszeres olimpiai bajnok Claudia Nystad járt. A német versenyző egy lejtőn bukott a jeges havon. Képtelen volt felállni, lábait sem mozgatta. Motoros szánnal vitték le a pályáról, majd kórházba szállították. Kiderült, hogy enyhe agyrázkódást kapott.

Nystadnek ez volt az utolsó Tour de Ski-je, a szezon végén visszavonul.

Tour de Ski 2015

Gräfnings megúszta sérülések nélkül, pedig rövid időn belül kétszer is bukott. A svéd versenyző egy lejtős kanyarban csúszott ki, a védőháló fogta meg. Gyorsan összeszedte magát, de csak néhány pillanatot állt a lécein, a mögötte érkezők elkaszálták.

Tour de Ski 2015 - Maria Gräfnings

A Tour de Ski kedden folytatódik. A férfiaknak és a nőknek is szabadstílusú sprintet rendeznek a svájci Val Mustairben.