Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Elképesztő Miklós Edit-bravúr lesiklásban

2015.01.24. 12:23

Nem csak karrierje, de az egész magyar alpesi sízés történetének legnagyobb sikerét érte el Miklós Edit a St. Moritzban zajló alpesisí-világkupa lesiklóversenyén, Lara Gut és Anna Fenninger mögött a harmadik helyen végzett, életében először állhatott dobogóra.

A magyar sielő a második helyen rajtolt, az olasz Nadia Fanchini után és 1:44.40-es, egészen kiváló időt futott.

Ezzel nagyon sokáig vezetni is tudott, csak a 16. lesikló, Lara Gut tudta megelőzni, 58 századdal volt gyorsabb Miklósnál. Sorra jöttek a legjobbak, de a tavalyi vk-összetettet toronymagasan nyerő Tina Maze, vagy a rekordgyőzelemmel álló, világ-, és olimpiai bajnok Lindsay Vonn is csak Miklós mögött ért célba. Az osztrák Anna Fenninger 26 századdal csúszott be Miklós elé, a harmadik hely így is elképesztő bravúr.

Hihetetlen érzés harmadiknak lenni! Összességében jól sikerült a csúszásom, nagyon boldog vagyok! A pálya felső részében sikerült jól teljesítenem. Az alsó felében veszítettem az időmből, de a kiváló kezdet a pálya első felében elegendő volt a 3. helyezéshez. Nem gondoltam, hogy összejön, de hittem magamban, és sikerült.

Sikerének értékét növeli, hogy a pénteki edzésen csak a 18. helyen ért célba

Miklós Edit minden idők legjobb magyar eredményét érte el. Saját csúcsa 2014-ben, Crans Montanában volt, amikor 5. helyen végzett.

Bejött a hazai szövetség elnökének jóslata is egyébként, mert Kálomista Gábor idén dobogóra várta világkupa-futamon.

"Ha a teniszt veszem alapul, akkor most egy Grand Slamen bejutott a legjobb nyolc közé. Bátrabbak elődöntőt emlegethetnek. De onnan még ismereteim szerint van feljebb, és ezt tudja Edit is. És talán most már egyre többen hisznek benne, és az ő vagy a mi örömünkben egyre többen osztoznak" - mondta egy éve Kálomista, az olimpiai hetedik hely után.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta, történelmi siker Miklós dobogós helyezése. "Nem is tudok most hirtelen mást mondani, minthogy minden olyan támogatónknak, aki hitt Editben, nagyon köszönünk mindent, és azt hiszem, Edit most ért fel a csúcsra."

ALPESI SÍ, VK-VERSENY, ST. MORITZ

Női lesiklás:

1. Lara Gut (svájci) 1:43.82

2. Anna Fenninger (osztrák) +0.32 mp hátrány

3. Miklós Edit +0.58

A szakági vk állása (még 2 verseny van hátra)

1. Lindsey Vonn (amerikai) 366

2. Fenninger 287

3. Viktoria Rebensburg (német) 269

... 18. Miklós Edit 92

Az összetett vk állása (még 13 verseny van hátra)

1. Tina Maze (szlovén) 985

2. Fenninger 721

3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 605

...37. Miklós Edit 99

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!