A milliárdos doppingügy lavinát indíthat el

2015.01.27. 23:39

Claudia Pechsteint 2009-ben doppingvétség miatt tiltották el. A német gyorskorcsolyázó két év után, 38 évesen is képes volt visszatérni, de sosem nyugodott bele a büntetésbe. Ahogy oly sok sportoló, ő is váltig állította, sosem használt tiltott szert, főleg, hogy nem is találtak mintáiban semmi arra utalót. Úgy tűnik, ezt képes is bizonyítani, és meghurcolásáért, jogtalan eltiltásáért 4,4 millió eurót (1,4 milliárd forintot) kártérítést kaphat a Nemzetközi Korcsolya Szövetségtől (ISU).

A még az NDK-ban született Pechstein a kilencvenes évek középén lett a gyorskorcsolya egyik sztárja, 1994-ben nyerte első olimpiáját, majd 2006-ig még négy aranyat szerzett. Hatszor volt világbajnok, és szinte felfoghatatlan számú érmet nyert a vb-ken, húsz ezüstöt és tizenhárom bronzot is begyűjtött hosszúra nyúlt karrierje során. Még 41 évesen is kétszer lett harmadik a szocsi vb-n.

Névjegy

Született: Kelet-Berlin, 1972. február 22.
sportága: gyorskorcsolya
Eredményei:
Olimpiákon
arany - 1994, Lilehammer - 5000 m
    1998, Nagano     - 5000 m
    2002, Salt Lake City - 3000 és 5000 m
    2006, Torino - csapat
ezüst - 1998 - 3000 m
      - 2006 - 5000 m
bronz - 1992, Albertville - 5000 m
      - 1994 - 3000 m
Világbajnokságon hat arany-, húsz ezüst- és tizenhárom bronzérmet szerzett. Első érmét 1996-ban Hamarban, az utolsó 2013-ban, Szocsiban nyerte. A 2001-es budapesti vb-n összetettben lett ezüstérmes. 2012-ben is szerepelt nálunk, akkor Eb-második lett. Az Európa-bajnokságokon három arany-, hat ezüst- és két bronz a teljesítménye.

Az így is elképesztő eredménylistája alighanem még hosszabb lenne, ha két évet nem kellett volna kihagynia doppingvétség miatt.

A német rendőrség kötelékében sportoló, amúgy őrmesteri rangú Pechsteint a 2009-es vb után tiltották el, mert mintájának vizsgálatából arra következtettek, hogy vérdoppingot használt. Vérében abnormálisan sok retikulocitát (ez a vörösvértest fiatal alakja) találtak. Ő lett az első olyan sportoló, akit közvetett bizonyítékok alapján meszeltek el. Egyetlen szakértő sem mutatott ki doppingra utaló nyomokat, de az értékekből arra következtettek, hogy manipulálta a vérét.

A gyorskorcsolyázó a legvégsőkig elment, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hosszú, majdnem egyéves gondolkodás után az eltiltást helyben hagyta.

El akartak pusztítani, ez volt az ISU terve. Nem csináltam semmi rosszat, nem volt pozitív mintám, mégis konstruáltak egy doppingügyet

– nyilatkozta Pechstein.

Nem dopping, örökölt betegség

Az ártatlanságát mindvégig hangsúlyozó Pechstein közben a Svájci Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ami engedélyt adott neki, hogy induljon a 2010-es vancouveri olimpián. A német nem tudott élni a lehetőséggel, nem tudta kvalifikálni magát a világbajnokságról. Még egy fellebbezéssel megpróbált bekerülni a német olimpiai csapatba, de hiába próbálkozott. Nehezen tudta elviselni, hogy karrierje végén még négy évet várjon az olimpiára, ezért azt találta ki, hogy a 2012-ben a nyári olimpián kerékpárosként indul. Eltiltása csak a korcsolyára vonatkozott, és a gyorskorcsolyázók amúgy is sokszor választják a kerékpározást felkészülésként. Elképzelése azonban elég naiv volt, kívülállóként nem volt esélye kvalifikálni.

Teljesen összetört, állását elveszítette, szponzorai elpártoltak tőle és az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta, így nekiment az ISU-nak, és csalás miatt beperelte őket Svájcban. 2010 szeptemberében elutasították keresetét.

Egyre magabiztosabb lett egy orvosi szakvélemény birtokában, amely azt bizonyította, hogy örökletes betegsége miatt produkálhatott extrémnek tűnő vérértékeket. Hogy igazát bizonyítsa, számtalanszor elemeztette vérét, 75 esetből 24-ben abnormális volt a vérképe, és nem azért, mert bármivel manipulálta volna.

Hat éven át küzdött, és nyert

Pechstein 2011-ben visszatért a versenyzéshez, de a két kihagyott évért nem tudott megbocsátani. Miután hazatért a 2014-es szocsi olimpiáról, beadta keresetét az ISU ellen a müncheni Legfelsőbb Tartományi Bíróságon. Ott máshogy értelmezték az orvosi szakvéleményeket, így január 15-én megnyerte a pert. Pechsteinnek 4,4 millió eurós kártérítést szavaztak meg, de ennél többet akar, mindenek előtt az, hogy az ISU nyilvánosan kérjen bocsánatot a meghurcoltatásáért

„Ez egy nagyszerű nap. Ez a győzelmem bármelyik olimpiai érmemnél többet ér. Az ISU csalói mindent elvettek tőlem, de ennek vége. Örülök annak, hogy az ISU-t arra kötelezték, hogy bizonyítékokkal álljon elő" – mondta Pechstein az ítélet után.

„Nagy győzelmet szereztünk, történelmet írtunk a sportjogban. A CAS-t alapjaiban meg kell ezután reformálni” – tette hozzá ügyvédje. Úgy érzik, másoknak is példa lehet az, hogy a CAS-t megkerülve, a hazai bíróságokon keressék az igazukat a sportolók.

Ezzel azért van néhány gond, a CAS-t szinte minden sportszervezet a legfelsőbb bíróságnak ismeri el. (Bővebben itt olvashat erről.) Előnye az, hogy gyorsan és relatíve olcsón működik, nem kell állandóan fellebbviteli ügyekkel bajlódni, és fontos ügyekben, akár néhány nap alatt döntést hoznak. Nem véletlen, hogy tagjaik az olimpiákon és világversenyeken is ott vannak. A Német Olimpikonok Sportszövetsége is Pechstein mellé állt, bírói hiba áldozatának látják a gyorskorcsolyázót.

Az ügy még nem lefutott, az ISU fellebbezett, és a német szövetségi bíróságon folytatják majd a pert.

Bár Pechstein ügyvédje földcsuszamlásszerű változásokat vélt elindítani, Dávid Gyula sportjogász szerint nem várható óriási fordulat, és a sportdöntőbíróságot is felesleges rossz színben feltüntetni:

„A CAS bírái is meg voltak győződve arról, hogy a legjobb döntést hozzák, ahogy a most eljáró bíróság is. Annak eldöntése, hogy valaki használt-e illegális anyagot, eljárást egy sportverseny alatt, kifejezetten szakértői kérdés. A bíróság általában elfogadja a szakértők véleményét, ha csak nincs valamilyen ellentmondás benne. Ha van, akkor új szakértőt vonnak be az eljárásba. Ott és akkor a szakértők feltehetőleg arról győzték meg a bíróságot, hogy a rendelkezésre álló adatok, laboreredmények alapján használt vérdoppingot a versenyző. Egy új technológia, egy új vizsgálati módszer vagy reagens alapvetően változtatja meg a szakértők álláspontját. Ilyenkor bonyolult helyzet áll elő, mert egyszerűen a rendelkezésre álló vizsgálati módszerek közötti ellentmondás az oka a két ítélet eltérésének. A CAS is emberekből álló szervezet, ahol persze ugyanúgy tévednek – nem is egyszer- mint mindenütt máshol. De a tévedésüknek nincs következménye, csak annyi, hogy az eredetileg a CAS előtti pernyertes később pervesztes lesz. A CAS-nál eljáró bírók sem gondolják magukat tévedhetetleneknek, mi arra vállalkozunk, hogy legjobb tudásunk alapján, tisztán és korrektül járunk el. És bizony néha tévedünk, mint minden ember, minden bíróság, minden halandó.”

A Pechstein-ügy máris megmozgatta a sportvilágot, két doppinggal bukott német is hasonló utat járna végig. Elsőre nem sok esélyük van, mert a kerékpáros Patrick Sienkiewitznél és a biatlonos Evi Satzenbacher-Stehle ellen is van bizonyíték, az ő mintáik nemcsak pozitívak lettek, de azt is tudni, miért.