Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Sporttörténelem gyorskorcsolyában: Knoch Viktor világkupát nyert

2015.02.15. 16:20

Rendkívüli eredmény született: Knoch Viktor 500 méteren a leggyorsabb volt a rövidpályás gyorskorcsolyázók erzurumi világkupaversenyén, ezzel ő a sportág első magyar vk-győztese.

A 25 éves Knoch a negyed- és az elődöntőben, illetve a fináléban is legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelint.

A döntőben a második helyen a kínai Vu Ta-csing végzett, és Hamelin lett a harmadik.

"Nagyon boldog vagyok, nem számítottam ilyen eredményre. Fáradtnak is éreztem magam a németországi világkupa után, ráadásul a selejtezőből nem sikerült túl jó idővel továbbjutnom, ezért úgy számítottam, hogy a negyeddöntő akár végállomás is lehet a számomra" - mondta az MTI-nek Knoch. A döntőben annyi szerencséje volt, hogy a rajt után közvetlenül a többiek kicsit összeütköztek, így meg tudott lógni.

A Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású női váltó indult volna a B döntőben, ám Heidum sérülése és Bácskai lázzal járó betegsége miatt a szakmai stáb visszaléptette a csapatot.

A szezon hat világkupaversenyének összesítet eredményei alapján Knoch és Liu Shaolin Sándor végzett a legelőkelőbb helyeken a magyarok közül: előbbi 500-on ötödikként, utóbbi 1000 méteren hetedikként zárta az idényt. A férfi váltó negyedik, a női nyolcadik lett, így mindkettő versenyezhet a március közepén Moszkvában, a világbajnokságon.

"A női vonalon végrehajtott fiatalítási koncepciónk sikeres, igaz, ez leginkább az Európa-bajnokságon szerzett bronzéremben mutatkozott meg" - értékelte a szezont Darázs István, a magyar szövetség (MOKSZ) gyorskorcsolya-ágazati igazgatója. "A fiúknál az elmúlt években elvégzett munkát láttuk beérni, nemcsak az Eb-n, hanem a vk-sorozatban is, ahol váltóban, valamint Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor révén egyéniben is nyertünk érmeket."