Albatrosszá lett az ember, a síugrók kirepülnek a világból

2015.02.16. 19:43
Nagyon érett már síugrásban az új világcsúcs, erre a hétvégén kétszer is megdöntötték, továbbá a japán és a német rekord is megdőlt. Hol a határ, és minek köszönhetőek ezek a csúcsok? És miért tartják aggasztónak egy olyan sportban, ahol a sport lényege a minél messzebbre ugrás?

A 250 méteres síugrócsúcsot álomhatárnak tartották, de egyre kevésbé elérhetetlennek. A hétvégén aztán kétszer is megdöntötték, a norvégiai Vikersundban a szlovén Peter Prevc 250 méterre szállt a sírepülő világkupán, majd vasárnap a norvég Anders Fannemel 251,5 méterre javította a csúcsot

Az már a vikersundi világkupa kvalifikációs körében látszott, hogy megdőlhet a rekord, akkor Prevc 245,5 métert teljesített, Fannemelnek 246 méteres ugrása volt.

Egyre messzebbre

Bő ötven év alatt több mint 100 métert javult a rekord. Az első csúcsot – amit a Nemzetközi Síszövetség (FIS) a rekordhajhászás elkerülése miatt csak leghosszabb ugrásként és nem világrekordként jegyez – , a norvég Björn Wirkola érte el, 1966-ban 146 méterre repült.

Anders Fannemel 251,5m - NEW WORLD RECORD !

A nagy ugráshoz a tökéletes állapotban lévő síugró mellett hosszú nekifutórésszel rendelkező sánc, jó lejtő és kedvező szélviszonyok kellenek.

Nem mindegy, honnan fúj a szél

Vikersundban az első kettő mindig adott, pár éve építették át a sáncot, és az óriási ugrásoknál kedvező szembeszél volt. „Prevc és Fannemel ugrásánál is optimálisak voltak a szélviszonyok, de látszott mindkét nap, hogy nem egyenletesen fúj a szél, Prevc vasárnap hiába csinálta meg ugyanazt az ugrást, mint a rekordjánál, hátszélben fele akkora távolságra jutott” – mondta Kelemen Zoltán síugró, az Eurosport szakkommentátora.

Petr Prevc 250 méterre szállt Vikersundban

A síugrók a szembeszelet szeretik, mert ekkor keletkeznek olyan felhajtóerők, amelyeken vitorlázni tudnak és így a legmesszebbre jutnak. „A síugrás és a sírepülés egyre inkább közelít egymáshoz, de míg előbbinél az ugrás dinamikája is nagyon fontos, utóbbinál a légtartás, az aerodinamika számít. Az, hogy valaki milyen időzítéssel és szögben ugrik ki. A két számnak nincsenek igazán specialistái, aki jó formában ugrik, sírepülésben is jó” – mondta Kelemen.

Nem gondoltam volna, hogy 250 méternél nagyobbat lehet ugrani. A körülmények tökéletesek voltak a hosszú repüléshez, és én megcsináltam életem legjobb ugrását

– nyilatkozta Fannemmel a világkupa után.

Az elrugaszkodásnál az a lényeg, hogy az ugró minél kisebb légellenállással és laposabb szögben hagyja el a sáncasztalt, így nem veszít a sebességéből.

„A síléc nem vágódhat fel, hogy kicsi maradjon a légellenállás, de hogy lent tartsák, ahhoz óriási bátorság is kell. Ilyenkor a síugró a testén érzi a levegőnyomást, és bizonytalan abban, hogy meddig tartja meg, el kell döntenie, hogy mennyire dől előre, persze megvan az a veszélye, hogy beborul. Csak úgy juthat a legmesszebbre, ha nagyon ráérez, meddig maradhat ebben a testtartásban. Ezért nem mindegy, hogy milyen idegállapotban van az ugró, ha túlmotivált, gyorsan rá akar feküdni, de ez megtöri a mozgást. Meg kell érezni, mikor lebegteti a feláramoló levegő, úgy mint egy madarat, ehhez tényleg jó adottságok kellenek, mert ezeken a sáncokon nem szoktak edzeni sem."

Repülnek, mint az albatrosz

A sírepülés valóban repülés, az ugrók olyan felfelé áramló légörvényeket, termikeket (meleg légörvény) használnak ki, mint a vitorlázórepülők.

A hosszú ugrások úgy jöhetnek létre, ha egy ugró fel tud ülni egy ilyen termikre, de ha ezt a pozíciót nem éri el, akkor jöhet a zuhanás és a gyenge eredmény.

Utóbbi nem tragikus, előbbiből viszont sok baleset lehet.

„Egyrészről fantasztikus, hogy milyen eredmények vannak, másrészről elborzaszt, aki kap egy jó szelet, az lerepül, de a mezőny fele 120-130 méternél leesik. Ha valaki kap egy befúvást, egy széllökést, annak katasztrofális következményei is lehetnek”.

„Egy show-t csináltak a sírepülésből, de ezzel éppen a sport jellegét kezdi elveszíteni. Fantasztikus, amit csinálnak, de nem jó ez, hogy rámennek a minél nagyobb ugrásokra, igazából nincs emberi tényezője, hogy meddig juthatnak el, mikor szinte már úgy repülnek, mint az albatrosz, a 260-280 méteres ugrások sem elképzelhetetlenek” – mondta Kelemen.

Ha valaki megcsinálja a nagy ugrást, még akkor sem biztos, hogy megússza baleset nélkül. 240-250 méternyi repülés után szinte sík területre érkezve lehetetlen megcsinálni a telemarkot (síugróknál ez a támadóállásszerű érkezési pozíció, amiért még sok pontot lehet kapni), ahogy láttuk, Prevc és Fannemel is mélyen hátraguggolva próbálta meg tompítani a becsapódást. Ha rosszul érkeznek, szinte garantált egy súlyos térdsérülés, nem véletlenül panaszkodott Fannemel is, hogy már az edzéseken is megfájdult a lába.

A sírepülésnek az is a nagy veszélye, hogy olyan távolra érkeznek, ahol már nem tudnak hová csúszni a leérkezés után. A vikersundi kvalifikáción az orosz Dmitrij Vasszilijev mindenkinél messzebbre szállt, 254 méterig repült, de ugrását érvénytelenítették, mert az érkezés után nem tudta megtartani magát.

A leghosszabb ugrások

1966  Vikersund    Björn Wirkola (norvég)          146 méter

1967  Vikersund    Reinhold Bachler (osztrák)      154
1969  Planica      Björn Wirkola (norvég)          160
1976  Oberstdorf   Toni Innauer (osztrák)          176
1981  Oberstdorf   Armin Kogler (osztrák)          180
1984  Oberstdorf   Matti Nykänen (finn)            185
1985  Planica      Matti Nykänen (finn)            191
1986  Kulm         Andreas Felder (osztrák)        191
1987  Planica      Pjotr Fijas (lengyel)           194
1994  Planica      Martin Höllwarth (osztrák)      196
1994  Planica      Toni Nieminen (finn)            203
1997  Planica      Espen Bredesen (norvég)         210
1999  Planica      Tommy Ingebrigtsen (norvég)     219,5
2000  Planica      Thomas Hörl (osztrák)           224,5
2000  Planica      Andreas Goldberger (osztrák)    225
2003  Planica      Adam Malysz (lengyel)           225
2003  Planica      Matti Hautamäki (finn)          231
2005  Planica      Björn Einar Romören (norvég)    234,5
2005  Planica      Matti Hautamäki (finn)          235,5
2005  Planica      Björn Einar Romören (norvég)    239
2011  Vikersund    Johan Remen Evensen (norvég)    246,5
2015  Vikersund    Peter Prevc (szlovén)           250
2015  Vikersund    Anders Fannemel (norvég)        251,5

A repülésből zuhanás is lehet

A világon öt olyan nagy sánc van, amelyekről viszonylag nagyokat lehet repülni, Kulmban (tavaly itt zuhant nagyot Thomas Morgenstern), a némerországi Oberstdorfban, Vikersundban, a csehországi Harrachovban és a szlovéniai Planicán. Eddig az utóbbin ugrották a legtöbb világcsúcsot, de átépítése után elmaradtak a rekordok. Könnyen lehet azonban, hogy márciusban már itt döntik meg Fannemel eredményét, a szlovének is újra átépítették a sáncot, hogy megint nálunk legyen a rekord.

„Alapvető kérdés, hogy az ugrók alatt 10-12 méterrel legyen a lejtő. Vikersundban laposan, hosszan tudnak repülni, míg Planicán eddig magasan szálltak” – monda Kelemen.

Hivatalosan a FIS sem ismeri el a csúcsokat, és érzik a veszélyét a sírepülésnek, ennek ellenére különösebben nem szabályozzák. A sáncokat ugyan nem lehet és nincs is értelme a végtelenségig növelni, mert nem feltétlenül az ott megszerzett sebességen múlik az ugrás hossza – Kelemen elmondta, hogy hozzájuk képest akár 15 kilométerrel is lassabbak, Fannemel 99 km/h-val repült ki – , de az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a sáncasztal után a lejtő profilja, és milyen mélyen van az érkezési terület. A két terület szintkülönbsége most maximum 135 méter lehet.