115-tel landolsz, mintha leugranál a tetőről

2015.02.18. 08:45

Anders Fannemel vasárnap 251,5 méterrel új sírepülő-világcsúcsot állított fel. A repülés közben sok baja nem lehet egy ugrónak, de a leérkezés még akkor is fájdalmas, ha jól csinálják. A norvégok már kiszámolták, milyen erők hatnak ilyenkor a síugróra.

Azt már a világcsúcsot elemző cikkünkben megszólaló szakértő is elmondta, hogy egy igazán hosszú sírepülés után szinte lehetetlen a hagyományos leérkező pozíciót felvenni. A landolásnál mélyen hátra kell guggolni, hogy valahogy tompítani lehessen a becsapódást. Ez a mozdulat azonban nyírja a térdet és a combizmokat.

Anders Fannemel 251,5 méteres új sírepülő-világcsúcsa

„Elég nagy ilyenkor a gravitációs gyorsulás, nehéz pontosan megbecsülni a mértéket, de úgy saccolom, hogy Fannemel leérkezésének pillanatában testsúlyának háromszorosa volt" – mondta a Vg.no-nak Steinar Bråten, a norvég olimpiai csapat szakértője. Ebből következtetve a 60 kilós Fannemel a leszálláskor 180 kilósnak érezhette magát.

A szakértő úgy vélte, hogy körülbelül a 200 méteres ugrásokig nincsenek olyan nagy erők, afelett viszont csúnyán odaverik magukat az ugrók. Fannemel a hétvégén háromszor is 250 méter körül ugrott, meg is húzta combját, a verseny után egyből a fizioterapeutájához ment.

„Hihetetlenül gyorsan történik minden, a sebesség 115 kilométer per óra körül van, és még oldalirányú erők is hatnak. Olyan az egész, mintha leugranál egy háztetőről" – mondta Fannemel.