Északisí-vb: a férfi váltót is a norvégok nyerték

2015.02.27. 15:41

Ahogy csütörtökön a női, úgy pénteken a 4x10 km-es férfi váltót is Norvégia sífutó négyese nyerte a svédországi Falunban zajló északisí-világbajnokságon, írja az MTI. 

A Niklas Dyrhaug, Didrik Tönseth, Anders Glöersen, Petter Northug összeállítású staféta szoros küzdelemben, kevesebb mint egy másodperces előnnyel utasította maga mögé a hazai váltot, a bronzérmet pedig a franciák szerezték meg. Norvégia sorozatban nyolcadszor nyert ebben a számban.

Az első embereknél meglepetésre az olimpiai bajnok svédek lemaradtak, de a 15 km-en győztes Johan Olsson nemhogy ledolgozta a hátrányát, hanem elsőként indította csapattársát. A harmadik, immár szabadstílusú 10 km során a svédek a franciákkal és a norvégokkal kiegészülve leszakították a többi riválist.

Az utolsó versenyzőknél a befutóig együtt tempózott az élen haladó trió, ott pedig a világ leggyorsabb sífutójának tartott, az egyéni és csapat sprintben aranyérmes Northug igazolta a papírformát és lehajrázta a többieket. A kétszeres olimpiai bajnok Northug pályafutása 12. vb-aranyérmét gyűjtötte be.

Eredmények:

Sífutás, 4x10 km-es férfi váltó, világbajnok:

    ---------------------------------------------

   Norvégia (Niklas Dyrhaug, Didrik Tönseth, Anders Glöersen, Petter Northug) 1:34:18.5 óra

2. Svédország (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson) 0.6 mp hátrány

3. Franciaország (Jean-Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Adrien Backscheider) 8.9 mp h.