Megvan a 4. vb-arany, jöhet a börtön

2015.03.02. 08:34

A svédországi Falunban vasárnap befejeződött északisí-világbajnokság egyértelmű sztárja a norvég Petter Northug, aki az utolsó napon az 50 kilométeres klasszikus stílusú versenyt is megnyerte.

Northug klasszisát jól jelzi, hogy az egyéni sprintben is nyert, emellett volt még a váltóban két aranya.

A 2010-ben olimpiai bajnok norvég a tavalyi olimpián csak árnyéka volt önmagának, előfordulhat, hogy eluralkodó játékszenvedélye akadályozta meg a sikerességben. Állítólag az online póker töltötte ki a napjait az olimpiai faluban, és sokat veszített is.

Az igazi dráma azonban nem akkor következett az életében. Tavaly májusban ittasan és a sebességkorlátozást nem figyelembe véve sodródott ki az útról Trondheim közelében, 23 éves utasa kulcscsonttörést szenvedett, őt otthagyta, és azt is letagadta, hogy ő vezette az autót.

Később mindent bevallott, 50 nap börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban egyelőre nem kezdte meg, azért küzdöttek ügyvédei, hogy házi őrizetben töltse le ezt a büntetést.

Northug ilyen körülmények között, állandó bizonytalanságban készült fel a vb-re, de úgy látszik, a stressz és a bizonyítási vágy a legjobbját hozta ki belőle.

Vasárnap sokáig megbújt a mezőnyben, a végén aztán folyamatosan lehagyta a riválisokat, például a cseh Bauert. Ezúttal is megmutatta, hogy neki a legjobb a hajrája a világon.