Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A hóhiány ellenére is megtartják az Iditarodot

2015.03.08. 16:56

A szokatlanul enyhe tél, a hóhiány ellenére is megrendezik Alaszkában a világ legkeményebb kutyaszánversenyét, az Iditarodot. A hatalmas megpórbáltatást jelentő versenyre idén 78-an – köztük hat korábbi bajnok – neveztek be szerte a nagyvilágból, ami kilenccel több indulót jelent, mint tavaly.

Az 1800 kilométeres futam résztvevői és 16-16 szánhúzó kutyáik szombaton az állam legnagyobb városában, Anchorage-ban mutatkoztak be a hivatalos megnyitón, de a versengés valójában hétfőn a második legnagyobb alaszkai városban, Fairbanksben veszi kezdetét.

Eredetileg, a hagyományokhoz híven idén is a Nenana nevű városkában lett volna a start, de az állam nagy területei hó nélkül maradtak. Anchorage-ban mesterséges hóból építettek pályát a szombati bemutatkozásra a város Negyedik sugárútján. 

A legfiatalabb versenyző 18, a legidősebb 61 éves, a szánhajtók egyharmada nő. Részt vesz a futamon a svájci Martin Buser is, aki már négyszer megnyerte a versenyt. A legjobbak már kilenc nap múlva célba érhetnek, a többieket azonban két hét múlva várják a finisnél és akadhat olyan is, aki egyáltalán nem jut el a Nome nevű városkáig. 

Idén minden korábbinál nagyobb összeget, 725 ezer dollárt osztanak szét a díjazottak között, a győztes 70 ezer dollárt és egy kisteherautót kap. Az 1973 óta megrendezett verseny történetében második alkalommal indul a futam Fairbanksből a hóhiány miatt. A versenyt az 1925-ös úgynevezett szérumfutam emlékére rendezik meg. Akkor 20 kutyaszán egymást váltva juttatott el oltóanyagot az isten háta mögötti Nome-ba, hogy megmentse az őslakosok gyermekeit egy diftériajárványtól. (MTI)