Emma
9 °C
26 °C

Műhő vs. természetes hó: ez is dönthet a 2022-es téli olimpiáról

2015.06.23. 16:26

Semmiféle problémát nem okoz a 2022-es téli olimpia megrendezésére pályázó Peking számára, hogy a síversenyek megtartásához műhó használatára kényszerül, áll a szervezők jelentésében.

A jelentésben a két legnagyobb versenyhelyszínt tervező Vej Csing-hua leszögezte: a térségben jellemző hideg és száraz tél tökéletesen alkalmas arra, hogy remek minőségű pályákat készítsenek műhóból.

„Semmi problémát nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítanunk" - hangsúlyozta a kínai szakember.

Peking egyetlen riválisa, a kazah Almati saját pályázatának egyik erősségeként emelte ki a "valódi téli körülményeket természetes hóval".

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságának június elején nyilvánosságra hozott értékelése - amely a helyszíni vizitek alapján készült - nem rangsorolt a két pályázó, Almati és Peking között, de a kínai főváros rendezése mellett hozott fel több érvet.

A dokumentum a pekingi pályázat hibái között említette a légszennyezettséget és azt, hogy a Szungsan Nemzeti Parkhoz közeli területen rendeznék az alpesisí- és a bobversenyeket, ami környezetvédelmi szempontból problémákat vet fel. A jelentés a lehetséges akadályok közé sorolta a műhótól való függőséget, amely szintén környezeti beavatkozással járna, bár hozzátette, "látványos lenne síversenyeket rendezni nagy zöld területek közepén".