Nem tudtak hová menekülni, bukniuk kellett

2016.01.07. 10:08

A Tour de Ski ötödik szakaszát, a 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutás a norvég Therese Johaug nyerte. A norvégok taroltak, az első négy hely az övék lett, de egy bukás is tehetett arról, hogy ennyire domináljanak.

A Tour de Ski negyedik és ötödik szakaszát a németországi Oberstdorfban rendezték, ahol hóhiánnyal küzdöttek a szervezők, így nem túl jó minőségű elraktározott hóból építették ki a pályát, de nem tudtak kellő szélességet kialakítani és elég nyomot fektetni, ez is közrejátszhatott abban, hogy több bukás is volt a két versenynapon.

A 10 kilométeres távon egy bolyban két olimpiai bajnok is haladt. Az idén egy kicsit formán kívüli Justyna Kowalczyk a lejtőn szerzett sebességgel nem tudta bevenni a kanyart, elbukott, de a mögött jövők még rosszabbul jártak. Charlote Kalla és Stina Nilsson nem tudták kivédeni az esést, hiába menekültek, csak azt érték el, hogy még a csupasz töltésen is legurultak.

Kowalczyk, Kalla, Nilsson fall in 10km [C]

Szerencsére egyiküknek sem lett komoly baja, nem sérültek meg, de időt vesztettek, ami összetett helyezésüket is befolyásolja. Kalla valószínűleg a negyedik helyre jöhetett volna fel, de így csak hatodik lett. A verseny után Kowalczyk elnézést kért a svédektől, hogy ilyen helyzetbe hozta őket.

A győzelemért két norvég küzdött, Therese Johaug az utolsó emelkedőn ellépett az addig éllovas Ingvild Flugstad Östbergtől, és nagy különbséggel nyert, de az összetettben nem tudta átvenni a vezetést, még 12 másodperc hátránya van.