Mit keresnek a szibériai tigrisek a rövidnadrágos télben?

2016.01.10. 13:27 Módosítva: 2016.01.10. 13:28

Ausztriában szinte nem tudunk úgy eldobni egy követ, hogy ne találjunk el egy sívilágbajnokot, az osztrákok mégis Lindsey Vonnért vannak oda, de már a legjobb magyar sízőnek, Miklós Editnek is vannak rajongói. Megnéztük a helyszínen a zauchensee-i világkupát.

Egy alpesi lesiklóversenyen a szurkolás teljesen értelmetlen, a versenyző a pálya nagy részén embert sem lát, százhússzal száguldva meg amúgy sem érzékel sokat a külvilágból, a célban ujjonghat ugyan több ezer ember, de az már aligha ad hozzá bármit is a síelő teljesítményéhez.

Síversenyre járni még is csak jó, mert egy végtelenített örömködés az egész. Minden célba érkezőt megünnepelnek, és itt is van olyan túláradó boldogság, mint egy futballmeccsen, csak itt az jelenti a gólt, ha egy hazai versenyző csúszik be a célba. Zauchanseeben az osztrákok okoztak újra és újra hangrobbantást, többször, mint egy NB I.-es meccsen, hiszen kilencen indultak a szombati lesikló világkupában. Ráadásul heten kétszer is csúsztak.

20160109 092211
Fotó: Fehér János

A lesiklásban ez nem megszokott, 14 éve volt utoljára kétfutamos lesiklás a nőknél, de alig találni olyan síterepet Európában, ahol elég hó lenne a versenyrendezéshez. Zauchensee is az utolsó pillanatban lett világkupahelyszín, de itt sincs annyi hó, hogy használni lehetne a teljes pályát.

A hegyoldal sok helyen feketéllik, és az erősen tűző nap és a pluszfokok sem segítenek abban, hogy igazi fagyoskodó, téli sportos hangulat uralkodjon el. Van, aki alkalomhoz illően, síoverallba öltözött, de egy osztrák fiú kolomppal a nyakán, stüszi vadászos rövidnadrágban nyomja le a napot. Forralt borra nincs is szükség, rutinos helyiek amúgy is inkább vodka-red bullal turbózzák magukat a versenyre.

A buli már péntek este megkezdődött, a kis falu piacterén húzzák a rajtszámokat. A jobb sízőket egyenként szólítják a színpadra, és kiderül, legyen bármilyen profin szervezett egy verseny, olyan hétköznapi tárgyakra, mint egy tojástartó bármikor szükség lehet. A rajtszámokat rejtő golyókat ebből válogatja egy helyi fontos ember. Mindenki kap zenét, de az osztrákok, mintha egy kicsit még rajta maradtak volna a bécsi újévi koncerten, mert a Radetzky March-sal is sokkolnak, míg mázsaszám pakolják a páros virslit. Miklós Editet is színpadra szólítják, egy nem tipikusan sínemzet versenyzőjeként mutatják be, a 13-as számot kapja, amiért nem igazán lelkesedik. A női alpesi síben Lindsey Vonn a legnagyobb sztár, hiába vannak jobbnál jobb síelőik az osztrákoknak, ők is leginkább érte vannak oda. Amikor pedig németül válaszol – Ja, sicher – , a túlmozgásos szpíkernek, akkor mindenkit levesz a lábáról. 

Arról már szóltunk, hogy igazi szurkolás nincs egy síversenyen, de szurkolótáborok, fan clubok léteznek. A legbizarabb látványt az usankás orosz őrültek nyújtják, akik, mint drapériájukról kiderült, Lindsey Vonn szibériai tigriseinek tartják magukat. Az biztos, hogy belőlük sem él sok a Földön.

Tízméterenként világsztárokba botlunk, de mindenki nagyon közvetlen, a fojtogató tömegben is sorra adják az autogramokat, és sok versenyző magát egyáltalán nem zavartatva öltözik át a nézők gyűrűjében.

Időnként úgy tűnik, magyarokkal van teli a tribün, de a piros-fehér-zöld zászló megtévesztő, az egyik főszponzor reklámozza magát vele. Fan clubja azonban már Miklós Editnek is van, de ami igazán meglepő, hogy a világkupára drapériával is készülő csapat, Németországból, Garmischból érkezett. Egyikük azt mesélte, hogy a szocsi olimpián kedvelték meg Editet, mert nagyon motiválónak érezték, ahogy hetedik helye után nyilatkozott. Néhány magyar szurkoló is akadt azért, két kazincbarcikai férfi schladmingi síelését szakította meg, miután megtudta, hogy Zauchenseeben láthatják Miklós Editet is.

A magyar síző az első futamban nagyon jól kezdett, a pálya felső részét az addigi legjobb idővel teljesítette, de később egy nyom megvezette a lábát, majdnem bukott, és sok időt veszített. Ő is elég reménytelenül tekintett a jövőbe, nem hite, hogy a legjobb harmincba beférhet, és indulhat a második futamon.

20160109 112814
Fotó: Fehér János

A pálya azonban másoknak is nehéz, a tűzés miatt nem könnyen beláthatóak a kanyarok, és hóminőség is elég gyatra volt. A norvég Sejersted nagyon csúnyát bukott, a többször megpördülő versenyzőt a védőháló fogta meg. Súlyos volt sérülése, a kivetítőn mutatott esést látva percekre elnémult a tömeg. A már tavaly is hasonló sérülést szerzett Sejerstedet végül helikopterrel hozták le a hegyről. A második futamban is többen buktak, de ők simábban megúszták.

Az egyre melegebb időben, van, aki már piknikezni kezd, egy csapat egy szemeteskuka tetején kezd sajtföndüt készíteni kempinggázon. A második futamra még többen belelkesednek, lehet már vagy kétezer néző, de világkupa ide vagy oda, az osztrákok többsége úgy van vele, síelni mégis csak jobb, mint síelést nézni.  A verseny közben is rengetegen csúsznak a többi pályán, csak az utolsó néhány induló futamába feledkeznek bele, elég nagy dugót okozva a síliftnél.

Miklós Edit másodjára nagyot megy, csak tízen síelnek nála gyorsabban a futamban. A dobogós helyről induló Tina Weiraither is kicsúszik a pályáról, de amúgy sem lenne sok esélye, Lindsey Vonn földöntúli formában lejtőzik, kétszer is egy másodpercet ver mindenkire. Egy újabb világkupa-győzelmet húz be, a  harminchatodikat, éppen a korábbi vk-rekorder, Annemaria Moser-Pröll előtt.

A Vonn aláírásáért rengetegen tolonganak, lehet, hogy köztük van a jövő bajnoka, Zauchenseeben működik a Weltmeister (világbajnok) síiskola, nem kell messzire menni a tudásért, és a szomszéd faluban született az egyik legvagányabb osztrák síelő, Herman Maier, egy pár kilométerrel odébb, meg Michael Walchofer. Minden dombon ott van a potenciális sísztár, csak már egy kis havat kéne szerezni nekik is.

Női szuper-óriásműlesiklás (élcsoport):

1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:12.75 perc

2. Lara Gut (svájci) 1:13.45

3. Cornelia Hütter (osztrák) 1:14.00

.32. Miklós Edit 1:15.93

Az összetett pontverseny állása 17 futam után (még 24 van hátra): 1. Gut 738 pont, 2. Vonn 700, 3. Frida Hansdotter (svéd) 521

A szakági pontverseny állása 2 futam után (még 6 van hátra): 1. Vonn 200 pont, 2. Hütter 120, 3. Gut 116

lindsey
Fotó: Fehér János

"Nagyon későn indultam, s addigra a fényviszonyok is romlottak, ráadásul a pálya állapota is messze volt már a jótól" - értékelt a verseny után Miklós Edit. - "Az alsó részen rontottam, nem sikerült továbbvinnem a sebességet, s az utolsó kanyarokat kínlódva vettem. Sajnos szuper-G-ben mindig nagyon kicsin múlik a pontszerzés, de már egyre közelebb kerülök hozzá".

A szakági pontversenyt vezető norvég Henrik Kristoffersen nyerte meg a férfi alpesi sízők vasárnapi műlesikló világkupa-viadalát a svájci Adelbodenben. Az olimpiai bronzérmes norvég sportoló mögött az összetettben vezető osztrák Marcel Hirscher lett a második az orosz Alekszander Horosilov pedig a harmadik.

Férfi műlesiklás:

1. Henrik Kristoffersen (norvég) 1:51.34 p (1. futam: 55.53 mp/2. futam: 55.81 mp)

2. Marcel Hirscher (osztrák) 1:51.40 (55.45/55.95)

3. Alekszander Horosilov (orosz) 1:51.94 (55.21/56.73)

A szakági vk állása 4 futam után (még 7 van hátra): 1. Kristoffersen 380 pont, 2. Hirscher 340, 3. Horosilov 174

Az összetett vk állása 16 futam után: 1. Hirscher 801 pont, 2. Aksel Lund Svindal (norvég) 636, 3. Kristoffersen 571