Röhögnek a férfiakon, hogy egy nő így elverte őket

2016.01.11. 13:22

A norvégok hat dobogós helyből ötöt megszereztek a nyolcszakaszos Tour de Skin, a nőknél mindent vittek sífutóik. Az összetett megnyerő Therese Johaug, az utolsó, pokoli kemény szakaszon is nyerni tudott, jobbat ment, mint a svéd férfiak.

A norvégok és a svédek között legalább akkora az ellentét, ha sífutásról van szó, mint nálunk a futballban a magyar-román meccseknél. Ha csak tehetik, mindig odapiszkálnak egymásnak a sajtóban is. A norvégoknak most van miért örülniük. Bár érdekes, hogy épp a svédek jöttek elő a szégyennel.

A Tour de Ski zárószaka hagyományosan az Alpe Cermisen van, ahol a sífutóknak egy lesiklópályán kell felküzdeniük magukat a hegy tetejére. A szervezetre ez hatalmas terhet rak, ahogy tavaly Justyna Kowalczyk is írta, ájulásközeli állapotba kerülnek a versenyzők, vagy olykor el is ájulnak.

A nők közül Johaug nyomta le a legrövidebb idő alatt az emelkedőt, 18 perc 46 másodperc kellett mindehhez neki úgy, hogy a végén már a norvég zászlót is vitt kezében. Idejével sok férfit is megelőzött. Többek között négy svéd férfi sífutót is megvert volna. Jens Burmannak kettő, Simon Anderssonnak négy, Carl Quicklundnak 14, Oskar Svenssonnak 54 másodpercet adott.

Therese Johaug nyerte a Tour de Ski 2016-ot

A férfiaknál a finn Matti Heikinnen ért fel leggyorsabban a hegyre, 16 perc 47 másodperc volt az ideje, de összetettben sehol sem volt a korábbi szakaszok eredményei alapján. A végső győzelem a norvég Martin Johnsrud Sundbyé lett.