Liu Shaolin az új magyar csodakoris

2016.01.24. 14:19 Módosítva: 2016.01.24. 16:30

Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók Szocsiban zajló Európa-bajnokságán. Majd a  magyar férfi váltó tagjaként szintén ezüstérmet nyert a zárónapon.

A magyar versenyző a négyfős döntőben végig a harmadik helyen haladt Szemjon Jelisztratov és Dmitrij Migunov mögött, de nagyot hajrázott, és korcsolyájával benyúlva, hét ezredmásodperccel megelőzte Migunovot.

 
A 3000 méteres szuperdöntőben is rajthoz állhatott, és jól taktikázott, Liu ebben a számban is második lett. Ez a sportág eddigi legjobb eredménye.

Liu Shaolin öccse, Shaoang az elődöntőben kényszerült búcsúra, míg Knoch Viktor a negyeddöntőben esett ki. 

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt magyar részről az egyéni 1000 méteres versenyben, de a negyeddöntőből nem sikerült továbbjutnia, 10. lett. Bácskai Sára Luca a pénteki selejtezők során búcsúzott, s a vasárnap délelőtti helyosztó futamon elért eredménye alapján a 33 fős mezőny 19. helyét foglalta el.

Váltó ezüst

A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összetételű csapat a döntőben hatalmasat küzdött a győztes hollandokkal, és második lett 5000 méteren.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca alkotta női váltó szintén döntős volt, de a fináléban elfáradt, így negyedik lett a hollandok, az oroszok és az olaszok mögött.

A magyar küldöttség négy ezüstéremmel zárt Szocsiban: Liu Shaolin egyéniben 1000 és 1500 méteren, valamint összetettben lett második.

Eredmények, váltó, Európa-bajnok:

    férfiak (5000 méter):

  1. Hollandia (Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma, Dennis Visser)
  2. MAGYARORSZÁG
  3. Nagy-Britannia

    nők (3000 méter):

  1. Hollandia (Jorien Ter Mors, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting) 
  2. Oroszország
  3. Olaszország
  4. MAGYARORSZÁG