A Kamikázét egyszerűen nem lehet lelőni

2016.02.02. 18:29

A síugrás szinte tinédzsersport, sokan nagyon fiatalon érik el a legjobb eredményeiket, és az az általánosabb, hogy a húszas éveik közepére, végére kiégnek is visszavonulnak. A hamarosan 44 éves japán Kaszai Noriaki azonban rácáfol erre, a mezőny egy részének az apja lehetne, de még mindig a legjobbak között van, már két Guiness-rekordot is tart.

A hétvégén Kaszai otthon, Szapporóban versenyzett. Nem is akárhogy, a két világkupa-versenyen egy negyedik és egy harmadik helyet szerzett. Ezután adtak át neki két diplomát, amelyek igazolják, hogy a síugrásban két rekord is az övé.

Egészen elképesztő, de Kaszai négy évtizedben is indult világkupa-versenyen. Először 1988-ban ugrott, majd végigversenyezte a '90-es, a 2000-es és most, a 2010-es éveket is. Rekordot állított fel azzal, hogy 490 egyéni világkupán vett részt, és azzal is, hogy már 12 világbajnokságot tudhat maga mögött. (Síugrásban kétévente rendeznek vb-t.)

A japán ugró persze tart még egy pár olyan rekordot is, amelyeket a Guiness nem díjazott. Kaszai, holtversenyben az orosz szánkóssal, Albert Gyemcsenkóval, a legtöbbször indult téli olimpián, összesen hétszer.

Kaszai a legidősebb síugró, aki valaha érmet nyert olimpián, Szocsiban 41 éves és 256 napos volt, amikor bronzérmes lett a japán csapattal, előtte két nappal a nagysáncon ezüstérmes lett.

A világkupák történetében a legidősebb győztes, 2014 novemberében, már 42 évesen nyert Rukában. Ezek után senki ne csodálkozzon azon, hogy egy finn punkzenekar még számot is írt róla.

„Amikor gyerek voltam, mindenben és mindenkor gyűlöltem veszíteni. Ez a titka annak, hogy most kitüntethettek" – mondta.

A japán ugró 1992-ben érte el legjobb eredményét, aranyat nyert a sírepülő-vb-n. Ekkoriban fura ugróstílusa miatt sokszor emlegették Kamikázeként. Normál- és nagysáncon sosem nyert aranyat, de két ezüstje és öt bronza van a vb-kről.

Kaszai a síugráson kívül nem igen ért semmi máshoz, nem is akarja abbahagyni, egyik interjújában azt mondta, hogy még 2026-ban, 54 évesen is indulni akar az olimpián, ez lenne neki a tizedik. Míg nagyon sokan kiégnek, mert nem bírják az állandó diétázást, a teljestménykényszert és a világkupák miatti állandó utazgatást, számára a síugrás mindig rengeteg örömöt jelentett, nem érzi megerőltetőnek azt a munkát, amivel még a világ élvonalában tud lenni.