Taktika: 2 percet kapott egy 4 perces versenyen a világ legjobbja

2016.03.09. 16:46

A canmore-i Ski Tour Canada sprint versenyszámában a világ egyik legjobb sífutójának tartott Petter Northug lassúsági verseny rendezett. A négy percig sem tartó versenyen sikerült több mint kétperces hátrányt összeszednie.

A klasszikus sprint döntőjébe, ahogy a többi világkupán hatan jutnak be, Northug már a rajtnál hátrányba került. A helyi műsorközlő aggódni kezdett, hogy mi van vele, de a norvég sífutó saját akaratából maradt le egyre inkább, hogy szinte sétálva teljesítse a távot.

A néző persze versenyt vár volna, de Northugot ez nem nagyon izgatta, kitartott nem túl sportszerű elképzelése mellett, antiversenyt futott.

„Nagyon jó volt a hangulat, ez egy szép nap. Kicsit feltöltöttem a D-vitamin raktáraimat" – nyilatkozta a norvég, aki 2 perc 15 másodpercet kapott a 3:46.33-mal győző Federico Pellegrinótól.

Canmore-i Ski Tour Canada sprint férfi döntője (2016)

Az igazi indok persze nem ez volt, Northug már a verseny következő szakaszára spórolt energiát, a hatodik etapon 30 kilométeres síatlon vár a mezőnyre. Northug összetettben a második helyen áll, az orosz Szergej Usztyugov vezet a versenyben. A norvég miatta döntött úgy, hogy csak lötyög a sprinten. Usztyogovnak nem sikerült a döntőbe jutnia, így Northug biztos lehetett benne, hogy legalább hat bónuszmásodpercet kap, és faraghatja a különbséget kettejük között.

Azt is tudta, hogy nála jobb sprinterek vannak, így meg kéne szakadnia azért, hogy még plusz pár másodpercet szerezzen. Eszébe sem jutott versenyezni, csak végigment, hogy legyen értékelhető eredménye. 19,5 másodperces hátrányból kezdheti meg a szerda esti hetedik szakaszt.

Még egy francia arany a biatlon-vb-n

Az eddigi hat számból már a negyedikben született francia aranyérem az osló vb-n. A nők 15 kilométeres számában Marie Dorin Habert győzött. Mögötte honfitársa, Anais Bescond lett a második úgy, hogy mindketten egyszer tévesztettek célt, azaz egy-egy büntetőpercet hozzáadtak az idejükhöz. A bronzérmet a német Laura Dahlmeier szerezte meg. (MTI)
1. Marie Dorin Habert (Franciaország) 44:02.8 perc/1 lövőhiba
2. Anais Bescond (Franciaország) 12.2 mp hátrány/1
3. Laura Dahlmeier (Németország) 1:17.8 p h./2