Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Újabb orosz Eb-győztes bukott le a sarapovás gyógyszerrel

2016.03.09. 17:30

Újabb orosz sportoló bukott le a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal, ezúttal Jekatyerina Konsztantinova rövidpályás gyorskorcsolyázóról derült ki, hogy pozitív doppingtesztet produkált - jelentette az MTI.  

A váltóban Európa-bajnok versenyző három napon belül a negyedik orosz korcsolyázó, aki ezzel a szerrel akadt fenn a doppingellenőrzésen. Hétfőn az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncosról, Jekatyerina Bobrováról, kedden pedig két gyorskorcsolyázóról, a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy meldoniumot mutattak ki a szervezetében.

Nemcsak korcsolyázók és orosz sportolók akadtak fenn az elmúlt időszakban ezzel az anyaggal, hanem az ötszörös Grand Slam-győztes orosz teniszező, Marija Sarapova és a grúzok olimpiai ezüstérmes birkózója, Davit Modzmanasvili is.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.