Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Egyetlen gól hiányzott az A csoporthoz

2017.02.02. 14:41

A B csoportos svédországi világbajnokságon másodikként végzett a magyar bandyválogatott, így nem jutott fel az A csoportba.  A jéglabdának is nevezett sportág idei világbajnokságán a válogatott a döntőben egyetlen góllal, 4-3-ra maradt alul Kanadával szemben. 

"Tíz csapat vett részt a B vb-n, ahol a feljutást érő első helyért csak nagy csatában, szoros meccsen kaptunk ki - nyilatkozott hazaérkezése után az MTI-nek Ádámfi Attila, a magyar csapat vezetője, aki egyúttal mint a Nemzetközi Bandy Szövetség (FIB) alelnöke volt jelen Trollhättanban. - Külön öröm, hogy a FIB képviseletében az eredményhirdetéskor én adhattam át az érmet a mieinknek. 2016 után másodszor lettünk ezüstérmesek, ami önmagában természetesen szép eredmény, de mivel a feljutáshoz olyannyira közel álltunk, kis csalódottság azért maradt bennünk." 

Ádámfi Attila kitért rá, hogy a világrangsorban tizedik magyar válogatott abszolút amatőrnek számít.

"Nálunk nincsenek profi játékosok, nincs állami támogatásunk, minden kiadást a csapatnak kell állnia a részvételi költségtől kezdve a jégbérleten át a repülőjegyig. Így még inkább nagy eredmény, hogy minden évben ott tudunk lenni a világbajnokságon, s negyedik éve dobogós helyen vagyunk a B csoportban. Jövőre még akár eggyel előbbre is tudunk lépni Kínában, amely először lesz házigazdája bandy-világbajnokságnak." - mondta.

Ami az olimpiai szereplést illeti, a magyar sportdiplomata emlékeztetett rá, hogy a bandy egy ízben - 1952-ben - bemutató sportágként már szerepelt a téli ötkarikás játékokon.

"Nem adtuk fel a reményt, hogy egyszer az olimpia hivatalos programjára is felkerül a bandy, amely amúgy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportág" - mondta Ádámfi Attila, aki a FIB-alelnöki poszt mellett a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főigazgatói tisztét is ellátja:

"A súlyemelés a fő tevékenységi területem, ahol főállásban dolgozom, a bandy pedig a hobbim. Utóbbit magam is műveltem 19-től 40 esztendős koromig, két éve, több mint százszoros válogatottként vonultam vissza."