Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Biatlonbotrány, a világ legjobbja felrúgta ellenfelét

2017.02.10. 11:21

Feszültséggel tele kezdődött a hochfilzeni biatlon-világbajnokság. A vegyes váltó eredményhirdetésén a sportág jelenleg legjobb versenyzője, Martin Fourcade elhagyta a dobogót. Azt állítja, ezzel csak az oroszoknak válaszolt, akik nem fogtak vele kezet. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy egy verseny közbeni bukás vagy a dopping miatt robbant ki a vita.

A francia Fourcade a szezonban folyamatosan támadja az oroszokat – miután kiderült, hogy rendszerszinten doppingoltak náluk – , korábban már bojkottot is belengetett: nem indul azokon a világkupafutamokon, ahol az orosz versenyzők részt vesznek. Eddig ebből nem lett semmi, de a nyilatkozataival éppen eléggé feszült helyzetet teremtett.

A vb első számában, a vegyes váltóban Németország nyert, Franciaország lett a második, az oroszok pedig a harmadik helyen futottak be. Az eredményhirdetésen minden rendben, amíg ki nem jöttek az oroszok. Ezután ugrott le Fourcade a dobogóról, amire aztán visszakönyörögték.

A francia versenyző később elmondta, azon húzta fel magát, hogy a két orosz férfi biatlonista, Anton Sipulin és Alekszandr Loginov nem fogott vele kezet. Sipulin meg is magyarázta, azért tettek így, mert Fourcade a váltás után elbuktatta Loginovot. A francia ezt tagadja, azzal védekezik, ha szándékosan akasztja meg Loginovot, akkor kizárták volna a versenyből.

A váltásról készült videót megnézve nem olyan egyértelmű, hogy Fourcade vétlen lett volna. Mintha direkt kereste volna a lehetőséget, hogy az oroszt kiszorítsa. Korábban is volt már összetűzésük, igaz, Fourcade csak Instagramon támadta EPO-használata miatt Loginovot.

A Fourcade-botrány mellett egy másik ügy is kellemetlen lehet. A kazahok szállásán az osztrák rendőrök tartottak házkutatást, és több, doppingoláshoz köthető orvosi eszközt, gyógyszereket foglaltak le. A kazahok állítják, minden legális, amit náluk találtak. A rendőrök azért szálltak ki, mert januárban egy benzinkutnál találtak használt injekciós tűket, ampullákat, infúziós tubusokat, ami mellett még akkreditációs kártyák is voltak. Ezek vezethettek a kazahokhoz.

Eredmények:

1. Németország (Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier, Arnd Peiffer és Simon Schempp) 1:09:06.4 óra (0 büntetőkör, 7 lőhiba)
2. Franciaország (Anais Chevalier, Marie Dorin Habert, Quentin Fillon Mallet, Martin Fourcade) 2.2 mp hátrány (1, 8)
3. Oroszország (Olga Podcsufarova, Tatyjana Akimova, Alekszandr Loginov, Anton Sipulin) 3.2 mp h (0, 4)