Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biatlonbotrány, a világ legjobbja felrúgta ellenfelét

2017.02.10. 11:21

Feszültséggel tele kezdődött a hochfilzeni biatlon-világbajnokság. A vegyes váltó eredményhirdetésén a sportág jelenleg legjobb versenyzője, Martin Fourcade elhagyta a dobogót. Azt állítja, ezzel csak az oroszoknak válaszolt, akik nem fogtak vele kezet. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy egy verseny közbeni bukás vagy a dopping miatt robbant ki a vita.

A francia Fourcade a szezonban folyamatosan támadja az oroszokat – miután kiderült, hogy rendszerszinten doppingoltak náluk – , korábban már bojkottot is belengetett: nem indul azokon a világkupafutamokon, ahol az orosz versenyzők részt vesznek. Eddig ebből nem lett semmi, de a nyilatkozataival éppen eléggé feszült helyzetet teremtett.

A vb első számában, a vegyes váltóban Németország nyert, Franciaország lett a második, az oroszok pedig a harmadik helyen futottak be. Az eredményhirdetésen minden rendben, amíg ki nem jöttek az oroszok. Ezután ugrott le Fourcade a dobogóról, amire aztán visszakönyörögték.

A francia versenyző később elmondta, azon húzta fel magát, hogy a két orosz férfi biatlonista, Anton Sipulin és Alekszandr Loginov nem fogott vele kezet. Sipulin meg is magyarázta, azért tettek így, mert Fourcade a váltás után elbuktatta Loginovot. A francia ezt tagadja, azzal védekezik, ha szándékosan akasztja meg Loginovot, akkor kizárták volna a versenyből.

A váltásról készült videót megnézve nem olyan egyértelmű, hogy Fourcade vétlen lett volna. Mintha direkt kereste volna a lehetőséget, hogy az oroszt kiszorítsa. Korábban is volt már összetűzésük, igaz, Fourcade csak Instagramon támadta EPO-használata miatt Loginovot.

A Fourcade-botrány mellett egy másik ügy is kellemetlen lehet. A kazahok szállásán az osztrák rendőrök tartottak házkutatást, és több, doppingoláshoz köthető orvosi eszközt, gyógyszereket foglaltak le. A kazahok állítják, minden legális, amit náluk találtak. A rendőrök azért szálltak ki, mert januárban egy benzinkutnál találtak használt injekciós tűket, ampullákat, infúziós tubusokat, ami mellett még akkreditációs kártyák is voltak. Ezek vezethettek a kazahokhoz.

Eredmények:

1. Németország (Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier, Arnd Peiffer és Simon Schempp) 1:09:06.4 óra (0 büntetőkör, 7 lőhiba)
2. Franciaország (Anais Chevalier, Marie Dorin Habert, Quentin Fillon Mallet, Martin Fourcade) 2.2 mp hátrány (1, 8)
3. Oroszország (Olga Podcsufarova, Tatyjana Akimova, Alekszandr Loginov, Anton Sipulin) 3.2 mp h (0, 4)