Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két Mount Everest esett le az anyja szívéről, amikor nyert

2017-02-12T110057Z 1367217670 LR1ED2C0ULAAN RTRMADP 3 ALPINE-WOR
2017.02.14. 17:18

Szlovéniában sokáig Tina Maze számított a legnépszerűbb síelőnek, de szinte a semmiből előtörve vasárnap óta Ilka Štuhec a sztár. A 26 éves sportoló már vagy tíz éve az alpesi sívilágkupák résztvevője, de igazán nagy eredményt sosem hozott. Nem volt tucatsíelő, de a dobogóra egyszer sem fért fel.

A mostani szezon hozta meg neki az áttörést, sorra nyerte a világkupafutamokat a gyors számokban, aztán vasárnap St. Moritzban világbajnok lett

Štuhec a világbajnokság megnyerése után leginkább anyjának hálálkodott, és ez nem csak a kötelezően elmondott köszönöm a családomnak mantra volt, hiszen a szlovén sízőnő kiszolgáló csapatában édesanyja is ott van szervizemberként. A futamok előtt ő készíti elő a léceit. 

„Minden támogatást az anyukámtól kapok, nem is tudom leírni. A sanyarú időkben, a sérülésem után kezdtünk együtt dolgozni, amikor nem volt még annyi támogatóm, mint most. Csodálatos meddig jutottunk azóta" – mondta világbajnoki győzelme után Štuhec. 

„Két Mount Everest gördült le ma a szívemről. Gyönyörű, de nagyon stresszes is volt. Nagyszerű, amit ezzel elért, ő a királynő" – kommentálta a sikert a síző anyja, Darja Črnko.

Štuhec némileg kényszerből döntött a családi modell mellett, a nyáron ugyanis összeveszett a szlovén szövetséggel. Ő több támogatást akart, amit nem adtak meg neki, ezért saját csapat kialakításába fogott. Az eredményei alapján a legjobb döntést hozta.

Tinédzserként nagyon jól indult, 17 évesen a junior vb-n műlesiklásban és kombinációban is aranyt nyert, aztán egy évvel később szuper-G-ben is világbajnok lett. Ezek az eredmények jól mutatták, hogy Štuhec gyorsasági és technikai számokban is tehetséges. 

Egy interjúban azt mondta, a génjeiben van a sízés, hiszen a szülei is síeltek, otthon síszervizük volt, anyja pedig a helyi klub egyik edzője volt. Štuhec hamar lécre állt, két és fél évesen már síelt, hétéves korától pedig rendszeresen edzett. 

2007-ben nemcsak a junior vb-n nyert, de már világkupafutamokon is indult, igaz, nem sok sikerrel, egyik versenyén kiesett, a másikon pedig nem tudta kvalifikálni magát a legjobbak közé, helyezetlenül zárt. Egy év múlva azonban már jöttek a kisebb sikerek, kombinációban szerzett egy 12. helyet. A szlovén lány megtartotta sokoldalúságát, amilyen számban csak tudott, elindult, csak a 2014/15-ös szezontól kezdett igazán a gyorsasági számokra koncentrálni.

Már 2013-ban is volt top10-es eredménye, Meribelben szuper kombinációban lett tizedik, majd Beaver Creekben szuper-G-ben negyedik, hogy bő három évig ez legyen a legjobb eredménye, hiába indult száznál több futamon. 2016-ban is egyre többször volt közel a legjobb tízhez, de a mostani szezonig hiányzott az átütő erő.

Ahogy a legtöbb sízőnek, az ő karrierjét istérdsérülések hátráltatták, Štuhecnek öt operációja volt, de ezek után sem adta fel, még ha pont emiatt is vágta vissza a támogatási költségét a szlovén szövetség.

Štuhec a külön csapatával együtt nem égetett fel maga mögött mindent, mostani sikereit is annak köszönheti, hogy nyáron a szlovén férfi gyorsasági válogatottal is sokat készült.

Mindennap próbáltam őket elkapni, és igazán nagy önbizalmat építettem fel.

Ez a magabiztosság már a szezon első világkupafutamán megmutatkozott. Lake Louise-ban megnyerte a lesiklást. Ugyanott másnap is rendeztek egy futamot, Štuhec azon is győzött, majd szuper-G-ben ötödik lett. A következő állomáson, Val d'Isere-ben is megnyerte a lesiklást, sőt a kombinációt is, és úgy tűnt, az egész szezont dominálni fogja. Zauchensee-ben és Garmischban ugyan nem tudott dobogóra állni, de Cortinán a lesiklásban bronzérmes lett, szuper-G-ben pedig nyert. Ezek után egyértelműen ő lett a legnagyobb favoritja a St. Moritz-i vb gyorsasági számainak.

A nők szuper-G-vel kezdtek, de Štuhec nem volt igazán meggyőző, csak 11. lett. A következő számában, alpesi kombinációban is óriási esélye volt, hogy világbajnok legyen, de hiába vezetett, utolsó indulóként túlgörcsölte a műlesiklást, kiesett a versenyből.

Vasárnap azonban már újra nagyon magabiztos volt, anyja által előkészített lécein négy tizeddel megverte Stephanie Veniert és Lindsey Vonnt, így 2015 után újra szlovén arany lett lesiklásban. A célban elődje, Tina Maze is kérdezgette, de érezhetően hűvös volt a két síző viszonya. Štuhec egyszer utalt is rá, hogy Maze mindig külön edzett a többi szlovéntól, ezért nem barátok. De hát, ahogy nála, úgy Štuhecnél is bevált a különutasság.