Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Drogcsempésznek nézték, kitoloncolták a venezuelait, de a rémálom csak a vb-n jött

2017.02.22. 17:06

Adrian Solano már azért is megszenvedett, hogy eljsson a finnországi Lahtiba, az északi sí-vb helyszínére, de a versenye is pokolian végződött.

A venezuelai sífutó januárban érkezett Európába, Svédországba tartott, hogy ott készüljön fel a világbajnokságra, de a francia rendőrök elvették tőle ezt az esélyt, mert hazatoloncolták.

„Amikor január 19-én Párizsba értem, elmondtam, Svédországba megyek edzeni. Nem hitték el, hogy én Venezuelában síelek. Mondtam, hogy görsín edzünk. Csak 28 euró volt nálam, a rendőr azzal vádolt, emigrálni akarok, mert az országunkban rosszul mennek a dolgok" – idézte az AFP a sífutót.

Csapattársa, Cesar Baena azt is elmondta, hogy a rendőrök kinevették, mert szerintük Venezuelában nem létezhet sí. Solanót drogcsempésznek és terroristának nézték, átkutatták a testét, hogy hová rejtett kábítószert.

Hiába mutatta meg a hatóságnak a meghívólevelét és az igazolást, hogy állják a költségeit Lahtiban, pár nappal később deportálták. „Diszkrimináltak a ruhám, arcom és a megjelenésem miatt" – mondta Solano.

A sífutó már le is tett arról, hogy indulhat Lahtiban, de egy finn tévés, Aleksi Valavuori a történetét hallva gyűjtést szervezett neki, és összejött az utazásra való pénz. 

A venezuelai az egyes rajtszámot kapta a 15 kilométeres klasszikus kvalifikációs futamában. Nem várta tőle senki, hogy jó időt megy, de Solano be sem tudta fejezni a 10 kilométeres távot. Körülbelül másfél kilométert haladt, amikor egy lejtő alján elesett. Alig tudta magát összekaparni, és közben mindkét botja is eltört. Végül a rendezőktől kapott újakat, de még úgy sem tudta befejezni a távot.

A női és férfi selejtezőben magyarok is indultak. A legjobb helyezést a nőknél Papp Ildikó érte el, 13. helyen végzett. Bertóti Regina 23., Tamás Bianka 26., Vasziljevics Erika 28. lett. A férfiaknál Lagler Kristóf volt a leggyorsabb magyar, 21. a kvalifikációban. Gyallai Soma 32., Büki Ádám 42., Kovács Domonkos a 44. helyen futott be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?