Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Drogcsempésznek nézték, kitoloncolták a venezuelait, de a rémálom csak a vb-n jött

2017.02.22. 17:06

Adrian Solano már azért is megszenvedett, hogy eljsson a finnországi Lahtiba, az északi sí-vb helyszínére, de a versenye is pokolian végződött.

A venezuelai sífutó januárban érkezett Európába, Svédországba tartott, hogy ott készüljön fel a világbajnokságra, de a francia rendőrök elvették tőle ezt az esélyt, mert hazatoloncolták.

„Amikor január 19-én Párizsba értem, elmondtam, Svédországba megyek edzeni. Nem hitték el, hogy én Venezuelában síelek. Mondtam, hogy görsín edzünk. Csak 28 euró volt nálam, a rendőr azzal vádolt, emigrálni akarok, mert az országunkban rosszul mennek a dolgok" – idézte az AFP a sífutót.

Csapattársa, Cesar Baena azt is elmondta, hogy a rendőrök kinevették, mert szerintük Venezuelában nem létezhet sí. Solanót drogcsempésznek és terroristának nézték, átkutatták a testét, hogy hová rejtett kábítószert.

Hiába mutatta meg a hatóságnak a meghívólevelét és az igazolást, hogy állják a költségeit Lahtiban, pár nappal később deportálták. „Diszkrimináltak a ruhám, arcom és a megjelenésem miatt" – mondta Solano.

A sífutó már le is tett arról, hogy indulhat Lahtiban, de egy finn tévés, Aleksi Valavuori a történetét hallva gyűjtést szervezett neki, és összejött az utazásra való pénz. 

A venezuelai az egyes rajtszámot kapta a 15 kilométeres klasszikus kvalifikációs futamában. Nem várta tőle senki, hogy jó időt megy, de Solano be sem tudta fejezni a 10 kilométeres távot. Körülbelül másfél kilométert haladt, amikor egy lejtő alján elesett. Alig tudta magát összekaparni, és közben mindkét botja is eltört. Végül a rendezőktől kapott újakat, de még úgy sem tudta befejezni a távot.

A női és férfi selejtezőben magyarok is indultak. A legjobb helyezést a nőknél Papp Ildikó érte el, 13. helyen végzett. Bertóti Regina 23., Tamás Bianka 26., Vasziljevics Erika 28. lett. A férfiaknál Lagler Kristóf volt a leggyorsabb magyar, 21. a kvalifikációban. Gyallai Soma 32., Büki Ádám 42., Kovács Domonkos a 44. helyen futott be.