Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Huszonnégy köbméter jég tűnik el egy nap alatt

2017.09.27. 16:16

A budapesti világkupával indul a rövidpályás gyorskorcsolyázók kvótaszerző időszaka a phjongcshangi téli olimpiára. Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a férfiaknál és a nőknél is teljes létszámmal kvalifikáljon a 2018-as játékokra.

Mind mennyiségét, mind minőségét tekintve kiemelkedő lesz a mezőny Budapesten. A csütörtöktől vasárnapig tartó esemény sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a magyar fővárosba 43 országból 256 versenyző érkezett, köztük 14 olimpiai és 31 világbajnok. Az egyéni távok nyolc világcsúcstartójából hat szintén indul, írja az MTI.

„El kellett vállalnunk a rendezést, mert ennyivel tartozunk a versenyzőknek, akik megmutatták a sportszerető közönségnek, hogy téli sportoló is lehet sikeres Magyarországon" – mondta Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető igazgatója.

Váradi Orsolya versenyigazgató többek között arról beszélt, két hete dolgoznak a helyszínen, hogy tökéletes körülmények várják a versenyzőket, annak ellenére, hogy nem jégcsarnokban lesz a verseny, hanem mobiljégen. Ehhez 144 köbméter vizet használtak fel, ebből egyetlen versenynap alatt 24 köbméter tűnik el, amit éjszaka pótolni kell.

image006

„Ilyen minőségű körülmények között még nem voltunk egyetlen felkészülés során sem" – mondta Bánhidi Ákos, a magyar csapat menedzsere, aki bejelentette, hogy a férfiaknál a tavaly 500 méteren világbajnok Liu Shaolin Sándor és öccse, a minden távon junior világbajnok Liu Shaoang mellett a szerdán 23. születésnapját ünneplő Burján Csaba indul egyéniben mindhárom távon.

A nőknél kizárólag Jászapáti Petra triplázik, míg Kónya Zsófia 500 és 1500, Keszler Andrea 500 és 1000, Bácskai Sára Luca 1000, Heidum Bernadett pedig 1500 méteren indul. A váltók összeállítását egyelőre nem jelölte ki.

A váltóval 2009-ben Európa-bajnok Heidum húsz éve versenyez, de szerinte ilyen jó körülmények még soha sehol nem voltak. Kiemelte, hogy hatalmas terület és a bemelegítéshez rengeteg szobabicikli áll a versenyzők rendelkezésére, ami korántsem szokványos. „Soha ilyen erős női csapatunk még nem volt. A fiúk eddig is kiemelkedőek voltak, remélem az egész szezonban a nyomukban leszünk eredményességben" – mondta Heidum.

A négy vk-állomáson a legrosszabb eredmény kiesik, az így kialakuló sorrend alapján osztják ki az olimpiai kvótákat. A váltók esetében a legjobb nyolc jut indulási joghoz, 500 és 1000 méteren 32-en, míg 1500-on 36-an utazhatnak a játékokra. A versenyzők a nemzetnek gyűjtenek pontokat és országonként egy távon legfeljebb három kvóta szerezhető.

„Mi mindent megtettünk, hogy sikeres világkupát rendezzünk" – mondta Kósa Lajos, a magyar szövetség elnöke. Reményei szerint mindkét váltó megszerzi a kvótát a novemberben záruló vk-sorozatban, így jövő februárban a maximális tíz fővel lenne jelen a sportág a phjongcshangi téli olimpián. Azt is elmondta, 2021-re elkészülhet a tízezer fős Nemzeti Korcsolyázó Központ egy négyszáz méteres nagy pályával és négy kicsivel.

A BOK csarnokban a csütörtök és pénteki selejtezők ingyenesen látogathatók.