Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kidobhatják az oroszokat a téli olimpiáról

2017.11.16. 10:58

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerint továbbra sem megfelelőek az oroszországi doppingellenes intézkedések, így a phjongcshangi téli olimpiáról is kizárhatják az országot.

Az államilag szervezett doppingolás miatt Oroszország kemény büntetést kapott, a riói olimpián is csak függetlenként vehettek részt sportolói, a moszkvai laborjukat és az Orosz Doppingellenes Ügynökgséget  (RUSADA) eltiltották az ellenőrzéstől, és ütemtervet is kapott az ország, milyen doppingellenes lépésekkel válhat WADA-kompatibilissé.

Ezekből a lépésekből több nem valósült meg, így a Twitteren nyilvánosságra hozott értékelés szerint a független felülvizsgálati bizottság szerint a RUSADA továbbra is a nem megfelelő státuszban marad.

A mostani döntéssel tovább nő a nyomás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon, amely a december eleji végrehajtó bizottsági ülésén dönt arról, az orosz sportolók részt vehetnek-e a februári phjongcshangi téli olimpián.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró tavaly decemberi jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Oroszország mellett a WADA - mely azt is bejelentette, hogy a központja legalább 2031-ig Montrealban marad - Kuvaitot, Egyenlítői-Guineát és Mauritiust is ebbe a kategóriába sorolta.