Agresszív minden kanyarban, és ezt élvezi

GettyImages-134134968
2018.01.11. 20:35

Az alpesi síző Mikaela Shiffrin csak 22 éves, de elég nagy múltja van, műlesiklásban például már 2013-ban is világbajnok volt. A tiniként a világkupába csöppenő és a mai napig is mindenhová az anyjával utazó síző dominanciája egyre nagyobb: a mostani szezonban érinthetetlen, tíz futamot nyert. A technikai számok az erősségei, de már a gyors számokban is veszélyes. Ha ilyen ütemben halad, jó esélye van megdönteni minden rekordot az alpesi síben.

Négy évvel ezelőtt Shiffrin minden idők legfiatalabb szlalomos olimpiai bajnokaként – 18 éves volt – , azt mondta, a következő olimpián, tehát idén öt aranyat akar nyerni. Akkor hozzátette, hogy ez a terv elég őrültnek tűnik. Mostanra viszont már egyre kevésbé.

Az idei szezonban eddig 18 futamban indult, és csak háromszor nem állt dobogóra.  Komplexitását bizonyítja, hogy nyert lesiklást, óriás-műlesiklást, szlalomot, paralell szlalomot és városi versenyt is. Csak szuperóriás-műlesiklásban nem jött össze neki a dobogó, de a Lake Louise-i ötödik hely is egész jó. Szlalomban félelmetesen jó, az első versenyén, Leviben második volt, azóta viszont képtelenek legyőzni, hétből hét világkupafutamot nyert.  Általában már az első menetben olyan nagy előnyt szerez, hogy a másodikban már különösebb nyomás nélkül sízhet, de azért sosem enged ki. A legutóbbi 26 szlalomversenyéből 21-et megnyert, és csak egyszer csúszott ki az első háromból.

„Ez frusztráló, de jó is a sportágnak. Szupergyors. Mindannyian gyorsabban akarunk nála síelni, de ő egy másik szint" – méltatta ellenfelét a svéd Frida Hansdotter, aki négyszer áll a szezonban dobogóra.

Még csak különösebben szakértőnek sem kell lennie, hogy lássuk, Shiffrin egy másik szintet jelent. A többi versenyzővel összehasonlítva látványosan gyorsan veszi a kapukat műlesiklásban, szabályszerűen megtámadja a pályát. Nagy kockázattal is jár ez az agresszív stílus, de Shiffrin elvétve hibázik, alig van olyan futama, amit ne fejezne be. Ő nem a is győzelmet, hanem az élményt keresi sokszor.

Minden kanyart, amit megteszek, élvezek, minden kanyart agresszíven veszek. Mostanra élvezem igazán a sízést, és ez még fontosabb annál is, hogy nyerjek

– nyilatkozta Shiffrin Kranjska Gora-i győzelme után. 

Az szinte biztos volt, hogy Shiffrinből versenyző válik, hiszen mindkét szülője is az volt, és kétévesen már ő is ráállt a lécekre. Már gyerekkorában kitűnt a többiek közül.

Sports Illustrated írása szerint az óvódájában egy kis dombról lecsúszva mérték fel a gyerekek képességeit, hogy az alapján osszák csoportba őket. A legtöbben lassan, hóekézve csúsztak le, nem úgy Shiffrin. „A léceket arra tervezték, hogy sima íveket rajzoljanak velük a hóba. Ezt tanítottuk neki. Tehát hóekézés helyett lecsúszott a hegyoldalon majd egy szép farolással megállt az oktató előtt, aki hitetlenkedve nézett le rá. «Hát jó, számodra nincs csoportom.»" – mesélte Jeff Shiffrin, a síző apja.

Mikaela Shiffrin 2011-ben Aspenben
Mikaela Shiffrin 2011-ben Aspenben
Fotó: Vianney Thibaut/Agence Zoom / Getty Images Hungary

Shiffrin élete ezután a síről szólt, magántanuló lett, hogy délutánonként a Burke Mountain Academy-nél síelhessen. Nagyon eltökélt volt, már 7-8 évesen perfekcionista volt, nem nyugodott, míg nem sikerült egy ív. Az egyik oktatója, a háromszoros olimpikon Chip Knight is csak ámult rajta. „Olyan dolgokat csinált magától értetődően, amelyeken én még a profi karrierem végén is dolgoztam."

Hiába volt tehetséges, gyerekkorában nem vitte túlzásba a versenyzést. Míg mások versenyeztek, ő a technikáját tökéletesítette az edzéseken, de amint lehetett elkezdett világkupázni. Még nem töltötte be a 16-ot, amikor 2011-ben elindult a csehországi Spindleruv Mlynben. Mentális ereje és érettsége a már karrierje vége felé járó Sarah Schlepert is meglepte. Schleper a szlalomban előtte indulókat sosem nézte a második futamban, mert csak ideges lett tőle, Shiffrin azonban mindenkit megfigyelt, aztán tanácsokat adott, hol és mit kell csinálni. Schleper ezután élete egyik legjobb menetét teljesítette.

Shiffrin nemcsak technikai tudása, hanem a lelki alkata miatt tud ilyen sokszor győzni.

Ha ideges, még az sem hat rá"

– mondta róla edzője, Roland Pfeifer.

Az amerikai elég gyorsan lépett előre a világkupában, 2012-ben megnyerte első futamát, óriás-műlesiklással is elkezdett foglalkozni és a szuper-G-t is kipróbálta. Már akkor látszott, hogy a későbbiekben bővítheti a repertoárját és az összetett világkupára is rámehet. 2013 elején újabb futamokat nyert, majd a schladmingi világbajnokságot is arannyal zárta. A következő idényt is uralta szlalomban, és először óriás-műlesiklásban is világkupa-dobogón végzett. A legfontosabb eredménye azonban a szocsi olimpiai győzelem lett.

18 évesen és 345 naposan minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka lett szlalomban.

Shiffrin azóta is megállíthatatlan, sorra nyeri a világkupákat szlalomban, a világbajnoki címét is megvédte kétszer már (2015, 2017)  2015 végén összehozta minden idők legnagyobb különbségét az első és a második helyezett között szlalomban. 3,07 másodperccel győzött Aspenben.

Abban elég nagy az egyetértés, hogy Shiffrin anyja, Eileen nélkül nem jutott volna eddig. A szülei mindig támogatták a versenyzését, például a konyhájukban seprűnyelekkel szimuláltak egy szlalompályát, hogy azon gyakorolhassa a lányuk a helyes ritmust. De sokkal fontosabb ennél, hogy Eilenne is végigutazza az évet. Ő a lánya edzője, pszichológusa, szakácsa, ápolója és egyben legjobb barátja is. Nem véletlen, hogy a versenyeken őt is folyton keresi a kamera.

„Néhány csapattársa már mondta, nem bírnák, ha ennyit lenne körülüttük az anyjuk, megörülnének tőle, de Mikaela szereti, ő családközpontú személyiség" – idézte a CNN Eileen Shiffrint. A síző is megerősítette, anyja nélkül egész máshogy alakulhatott volna a karriere, ő segítette abban, hogy épeszű maradjon és ne hozzon rossz döntéseket. 2015-ben kipróbálták azt, milyen, ha Shiffrin egyedül versenyzik, de gyorsan visszakoztak.

A svédországi verseny reggelén Shiffrin bukott és néhány hónapot ki is hagyott sérülése miatt. „Nem vagyok babonás, nem mondom azt, hogy azért sérült meg, mert nem voltam ott, de valami tudatalatti lehetett. Talán nem úgy kezdte a napot, ahogy máskor megszokta. Talán én mondtam volna: légy óvatos."

A komolyabb sérüléseket eddig megúszó Shiffrin szlalomban már négyszer nyert világkupát és tavaly összetettben is győzött. Jó esélye van arra, hogy ezt megisméteje. Jelenleg három szakágban, lesiklásban, műlesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban is vezet. Összetettben már 800 pontos előnyt hozott össze, ami még úgy is, hatalmas, hogy a gyors számokban kevés futamot rendeztek.

Pontok

A műlesikló vk állása 8 futam után (még 4 van hátra): 1. Shiffrin 780 pont, 2. Petra Vlhova (szlovák) 445, 3. Hansdotter 431
 Az összetett vk állása 19 verseny után (még 19 van hátra): 1. Shiffrin 1381 pont, 2. Wendy Holdener (svájci) 560, 3. Vlhova 554

Az amerikai a szezon végére könnyen megdöntheti Tina Maze rekordját is, a szlovén 2414 ponttal nyert 2013-ban összetett világkupát.

„Nem tudom, hogy valaha képes leszek-e erre. Ez nem is igazán célom. Nagyon is tisztelettel nézek arra a szezonra, amikor Tina Maze ilyen sok pontot szerzett. Hihetetlen volt. Az egyik részem még reméli is, hogy soha senki nem dönti meg a csúcsát, mert minden idők egyik legnagyobb síelőjeként kell emlékeznünk rá." –idézte a sízőt a Guardian.

Shiffrin az Alpesi Sí Viláhgkupán 2017 februárjában Svájcban
Shiffrin az Alpesi Sí Viláhgkupán 2017 februárjában Svájcban
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary

Az már most kijelenthető, hogy Shiffrinre is minden idők egyik legnagyobb síelőjeként fogunk emlékezni. Bár most leginkább a 78 vk-győzelemnél járó Lindsey Vonn-nak van rá esélye, hogy megdöntse Ingemar Stenmark 86 győzelmes rekordját, még négy-öt kiemelkedő szezonnal Shiffrin is eljuthat eddig.

Hogy lesz-e öt olimpiai aranya Phjongcshangban, az nemcsak rajta múlik. Először is a lehetséges hat számból be kéne nevezni legalább ötbe. Műlesiklásban és óriás-műlesiklásben egyértelműen ő a favorit, alpesi kombinációban is pályázhat aranyra. Lesiklásban és szuper-G-ben viszont már a szerencsére van szüksége, a csapatverseny pedig elég kiszámíthatatlan.

(Borítókép: Mikaela Shiffrin az Alpesi Sí Világkupán 2011-ben Aspenben -fotó: Doug Pensinger / Getty Images Hungary)