Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint hekkeléssel válaszoltak az oroszok az olimpiai tiltásra

2018.01.11. 09:42

Szerdán nyilvánosságra hozott több olyan emailt az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport, a Fancy Bears, amelyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belső levelezőrendszeréből szereztek meg. A hekkercsoport közlése szerint a levelekkel azt bizonyítanák, hogy az európaiak és az angolszászok a sportvilág pénzéért harcolnak, bár ezt a megjelent emailek nem bizonyítják a BuzzFeed szerint. A hekkerek ezzel az oroszok téli olimpiai kitiltására reagáltak.

A lap megkeresésére a NOB hivatalos reakcióban csak annyit közölt, hogy nem reagálnak kiszivárogtatott emailekre, de a BuzzFeed elérte azt a Richard Youngot is, aki segédkezett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség új szabályzatának megírásában, illetve a doppingvádakről készített egy független jelentést a WADA-nak. Young telefonon egy emailre azt mondta, olyan, mintha ő írta volna, de látatlanban nem akart hivatalos megerősítést adni.

Az emailekben egyébként a NOB emberei és külső szakértők levelezése olvasható, amiben az orosz doppingbotrányt vitatják meg, van olyan email is, ami 2016-ból származik.

A Fancy Bears a 2014-es riói olimpiáról való orosz tiltás után is hekkelésbe kezdett, akkor a WADA-tól megszerzett adatokat hoztak nyilvánosságra.