Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miklós Edit: Pánikrohamot kaptam, halálfélelmem volt

2018.01.16. 20:05

Miklós Edit a hétvégén sérült meg úgy, hogy le kellett mondania a téli olimpiáról. Nehéz egy év áll mögötte, hiszen pont egy évvel ezelőtt is súlyos sérüléseket szenvedett a zauchensee-i világkupa lesikló edzésén. A Hosszabbítás.hu-n idézte fel írásában az akkor történteket. 

Az időjárási viszonyok miatt a tavalyi zauchensee-i világkupán többször eltolták a lesiklás időpontját. Végül vasárnap rendezték meg a kötelező edzést és a futamot is. Sok hó esett, a pályán még tudták tömöríteni a friss réteget, a szélén lévő havat viszont nem. Ebbe belemenve bukott Miklós Edit is. 

„Nem kaptam sokkot, végig magamnál voltam, de már az első eséstől fogva nagyon fájt a térdem. Éreztem, hogy a jobb, az borzasztóan meg van sérülve. Kifordult a térdkalácsom, láttam, hogy el volt fordulva, hogy nem volt a helyén." – írta a síző. 

A hozzá érkező orvos infúziót próbált meg bekötni neki, de nem ment simán a dolog. Aztán helikopterrel hozták le Miklós Editet a hegyről. 

000 JZ7XO

„Pontosan nem tudom mitől, de pánikrohamot kaptam. Talán azért, mert a fájdalomcsillapító, amit adtak, olyan kemény volt, hogy nem tudtam mozogni. Nem tudtam a kezeimet se mozgatni, ráadásul rám csukták a fóliát, hogy ne fázzak. És nem tudtam beszélni se. De annyira lesokkoltam, hogy nem tudtam nyelni.  Nekem ott konkrétan halálfélelmem volt. Nem tudtam lenyelni a nyálamat és fulladoztam. Mindenki azzal volt elfoglalva, hogy engem így csomagoljon, s úgy csomagoljon, s közben rám rakták az oxigénmaszkot. Nem is látták, hogy én fulladozok. Az volt bennem, hogy nem hiszem el, hogy itt kell meghaljak három orvos előtt, akik nem látják, hogy a szemeimet meresztgetem, és nem kapok levegőt." 

A pálya alján tették le Miklós Editet, ahol már a fizikoterapeutája várt. Ő vette észre, hogy pánikban van a síelő. A későbbiekre nem nagyon emlékszik Miklós, a ruháját levágták róla, a bakancsát is felmelegítették, hogy le tudják venni. 

A műtét előtt még reménykedett az olimpiai hetedik síelő, hogy a bal térdének nincs baja, és könnyebb lesz a felépülése, de később kiderült, azt is műteni kell. Miklós negyedjére kezdhetett elölről mindent. 2005-ben és 2010-ben sérülés, 2011-ben országváltás miatt építhette fel újra magát.

Kemény munkával újra formába hozta magát, folyamatosan a jó phjoncshangi szereplést lebegett a szeme előtt, többször kimondta, hogy aranyéremért megy, de újabb sérülése megfosztotta ettől a lehetőségtől.