Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A vb-címért koriznak az olimpia magyar hősei

2018.03.16. 17:13

A selejtezőkkel elkezdődött a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság a kanadai Montrealban, szombaton és vasárnap már a döntők jönnek. Sokkal gyorsabban lezavarják tehát a programot, mint az olimpián, ahol öt versenynap volt, de összesen majdnem két hetet kellett készenlétben – stresszben, edzésben – állniuk a versenyzőknek.

A történelmi magyar sikerrel, a férfi váltó győzelmével zárult olimpia után nagy feladata a magyar szakmai stábnak, hogy rövid időn belül még egyszer csúcsformába hozza a legjobbakat. A megható ünneplés után le kellett menni az edzésekre, és felvenni ismét a fordulatszámot. Visszatérni a földre a dolgos hétköznapokba, miután egy csapásra hősök lettek, és lépten-nyomon tapasztalják itthon, mit váltottak ki az emberekből.

Még akkor sem könnyű feladat mindez, ha Liu Shaoangnak nagyon nem úgy sikerült az olimpia, ahogy tervezte, mindhárom távon kizárták, ezért benne nyilván extra motiváció feszül, hogy a vb-n mutasson valami extrát. Nem lennénk meglepve, ha ő szorítaná össze a fogait leginkább.

Liu Shaolin Sándor kétszer A-döntős volt ugyan, de maximálisan ő sem lehetett elégedett, mert 1500-on ötödik helyen ért célba, kedvenc távján, ezren kizárták egy rosszul sikerült előzés után.

Az ellenfelek közül a koreai Hwangnak sem ment jól az olimpia, ő is nyilván szeretné megmenteni a szezonját, és minden mindegy alapon belead mindent.

A kanadaiak hazai pályán nyilván nagyon készülnek, Charles Hamelin utolsó versenye jön, ő a sportág egyik ikonja. A diplomáciájuk is erős. Az előzetes esélyek azt mutatják, ők készülnek rá leginkább a versenyekre.

Eközben persze ott lesznek a nők, akik óriási idővel, a korábbi világcsúcson belül haladva értek célba a B-döntőben a hollandok mögött. Ha még egyszer képesek megismételni ezt a sebességet, most akár nekik is sikerülhet egy érem váltóban.

Ugyanolyan alázattal kell dolgoznunk tovább, mert új fejezet következik

– adta ki a jelszót a csapat egyik kapitánya, Bánhidi Ákos. Az ellenfelek sem lazítanak, nem papírcsákót hajtogatnak, hanem készülnek. Stílszerűen: élezik a korcsolyát.

Teher persze egyetlen magyaron sincs, a felszabadultság nagy erőt adhat, és most végképp igaz lesz, minden fejben dől el.

A magyar csapat tagjai:

  • Nők: Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia
  • Férfiak: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Oláh Bence

A vb programja magyar szempontból:

  • szombaton kábé 18:30-tól jönnek a fő futamok, 1500-on és 500-on lesznek döntők
  • vasárnap 18:00-tól jön a lényeg az 1000-esekkel, aztán 20:00-tól a 3000-es, 20:32-től a váltó döntőivel