Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szívproblémák: 44 évesen befejezi a 8-szoros olimpiai bajnok

2018.04.03. 12:24

Bejelentette visszavonulását Ole Einar Björndalen norvég sílövő, minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja, írta az MTI. A 44 éves sportember, aki az 1998-as naganói és a 2014-es szocsi játékok között nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, kedden Oslo közelében tartott sajtótájékoztatóján közölte döntését.

"Ez az utolsó szezonom. Tavaly nyáron szívritmuszavarok léptek fel nálam, amelyek nem veszélyesek, de mégis úgy érzem, ideje abbahagyni" - mondta a világ legeredményesebb biatlonosa, hozzátéve, hogy a télen hasonló egészségi problémák miatt nem tudta a legjobbját nyújtani, ezért nem jutott ki a februári olimpiára.

Az Ausztriában élő Björndalen a phjongcshangi téli játékokig a legeredményesebb téli olimpikon volt, ám februárban megelőzte őt honfitársa, Marit Björgen sífutónő, aki 2002 óta 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött. Björndalen továbbra is a legeredményesebb férfi téli olimpikon marad.

Björndalen - sorozatban hat olimpia után - csak a fehéroroszok egyik edzőjeként vett részt a dél-koreai versenyen. Versenyzőként azért maradt le, mert a szezon világkupaversenyein nem szerepelt megfelelően. A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit pedig 1998-ban, Naganóban szerezte. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, vk-viadalokon pedig 94-szer bizonyult a legjobbnak egyéni számban, ami szintén rekord.

A szocsi olimpia alatt nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába, de 2016-ban lemondott tisztségéről, hogy folytassa versenyzői pályafutását.

Björndalen felesége a fehérorosz Darja Domracseva, aki négy olimpiai aranyérmével a legeredményesebb sílövő a nők között. (MTI/Index)