Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

55 millió dollár: nagyot kaszált a téli olimpia

GettyImages-916137938
2018.10.09. 10:01

A dél-koreai szervezők 55 millió dolláros (15,5 milliárd forint) nyereséget könyvelhettek el a februári, Phjongcshangban rendezett téli olimpián.

Li Hi Bom, a szervezőbizottság vezetője hétfőn, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Aires-i ülésén elmondta, a pozitív mérleget a NOB Agenda 2020 néven bevezetett programja tette lehetővé, ebben ugyanis a költséghatékonyság és a lehető legolcsóbb rendezés volt a fő szempont.

A nyereséget a NOB, a rendező ország olimpiai bizottsága, valamint a szervezőbizottság között osztják szét.

"Korábban az volt a feladat, hogy a pályázó városok és országok teljesítsék az általunk előírt feltételeket, mostanra megfordítottuk ezt, és azt nézzük meg, hogyan lehet egy-egy település vagy régió meglévő lehetőségeihez illeszteni az olimpiarendezés feladatát" - közölte Thomas Bach, a NOB elnöke.

A 2014 decemberében elfogadott Agenda 2020 csomagban foglaltak szerint a NOB a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, ugyanakkor a program bevezetése óta mindig csak két pályázó maradt versenyben a rendezésre.

A 2022-es téli olimpiát Peking bonyolítja le, a 2026-os eseményre pedig három kandidáló, Calgary, Stockholm, valamint Milánó és Cortina d'Ampezzo közös pályázata van versenyben. A 2026-os játékokra eredetileg heten jelentkeztek, de Sion, Szapporo és Graz visszalépett, a törökországi Erzurum pályázatát pedig múlt csütörtökön az előzetes értékelés során kizárta a NOB. (MTI)

(Borítókép:   Pool - David J. Phillip / Getty Images)