Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

55 millió dollár: nagyot kaszált a téli olimpia

GettyImages-916137938
2018.10.09. 10:01

A dél-koreai szervezők 55 millió dolláros (15,5 milliárd forint) nyereséget könyvelhettek el a februári, Phjongcshangban rendezett téli olimpián.

Li Hi Bom, a szervezőbizottság vezetője hétfőn, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Aires-i ülésén elmondta, a pozitív mérleget a NOB Agenda 2020 néven bevezetett programja tette lehetővé, ebben ugyanis a költséghatékonyság és a lehető legolcsóbb rendezés volt a fő szempont.

A nyereséget a NOB, a rendező ország olimpiai bizottsága, valamint a szervezőbizottság között osztják szét.

"Korábban az volt a feladat, hogy a pályázó városok és országok teljesítsék az általunk előírt feltételeket, mostanra megfordítottuk ezt, és azt nézzük meg, hogyan lehet egy-egy település vagy régió meglévő lehetőségeihez illeszteni az olimpiarendezés feladatát" - közölte Thomas Bach, a NOB elnöke.

A 2014 decemberében elfogadott Agenda 2020 csomagban foglaltak szerint a NOB a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, ugyanakkor a program bevezetése óta mindig csak két pályázó maradt versenyben a rendezésre.

A 2022-es téli olimpiát Peking bonyolítja le, a 2026-os eseményre pedig három kandidáló, Calgary, Stockholm, valamint Milánó és Cortina d'Ampezzo közös pályázata van versenyben. A 2026-os játékokra eredetileg heten jelentkeztek, de Sion, Szapporo és Graz visszalépett, a törökországi Erzurum pályázatát pedig múlt csütörtökön az előzetes értékelés során kizárta a NOB. (MTI)

(Borítókép:   Pool - David J. Phillip / Getty Images)