Szilárda
-4 °C
3 °C

Befejezi minden idők legjobb női alpesi sízője

2018.10.12. 10:31

Lindsey Vonn, minden idők legeredményesebb női alpesi sízője a szezon végén visszavonul, még akkor is, ha nem sikerül megdönteni Ingemar Stenmark 86 győzelmes világkupa rekordját.

„Ez az utolsó szezonom lesz. Mindenféleképpen visszavonulok. Ha megdönteném a rekordot, az csodálatos lenne. Ha nem sikerülne, akkor is szép sorozatom van, és még mindig én vagyok a legsikeresebb női síző, ez olyan, amire igazán büszke vagyok. Lássuk meg, mi történik jövőre” – mondta Vonn.

Vonn karrierje során 82 győzelmet szerzett a világkupákon, a gyorsasági számokban, lesiklásban és szuper-G-ben erős amerikai négy győzelemmel beállítaná, öttel túlszárnyalná a svéd Stenmarkot.

Lindsey Vonn a phjongcshangi olimpián
Lindsey Vonn a phjongcshangi olimpián

A phjoncshgangi téli olimpia előtt Vonn azt mondta, addig síel, míg meg nem dönti a rekordot, az sem számít, mennyi fájdalommal jár ez. De már akkor is hozzátette, hogy jó volna, ha egy szezon elég lenne a 87. győzelméhez.

A sikerei úgy érte el, hogy elég sokszor szenvedett súlyos sérüléseket. Először 2007-ben szakadt el a keresztszalagja, de 2014-ben is sérülés miatt hagyta ki az olimpiát. Idén is nagyon akarta az aranyat, de csak bronzot szerzett Dél-Koreában. Ezzel a legidősebb női érmes lett az alpesi síben. 

Volt olimpiai bajnok is, 2010-ben megnyerte a vancouveri lesiklást. A világbajnokságokon két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett.

Úgy tervezi, visszavonulása után üzleti ügyekkel foglalkozik, és a nevét viselő alapítványt irányítja majd.

A gyorsasági szakág novemberben, a kanadai Lake Louise-ban kezdi meg a szezont. Vonn kedvelt síterepe ez, már itt eggyel közelebb kerülhet a rekordhoz.