Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Rajt-cél győzelemmel nyertek világkupát a rövidpályás gyorskorcsolyázók

2018.11.12. 08:26

Vasárnap a vegyes- és az olimpiai bajnok férfi váltó arany-, míg egyéniben Liu Shaoang országos csúccsal bronzérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók második, Salt Lake Cityben rendezett világkupa-állomásán, írja az MTI.

A múlt héten Calgaryban világcsúccsal győztes férfi négyesben egy változtatás volt, az egyaránt ötkarikás aranyérmes Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Burján Csaba mellett ezúttal Krueger Cole helyett Varnyú Alex kapott szerepelt. Ebben a számban ritkán látható rajt-cél győzelmet aratott, azaz az első helyet egy pillanatra sem adta át. Mögötte Kína lett a második, Oroszország a harmadik.

Nem sokkal korábban a magyar vegyesváltó története első vk-győzelméét szerezte, igaz, ez a szám egy hete Calgaryban debütált a programban. Az elődöntő után változott a váltó összetétele,  Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca mellett a Liu fivérek indultak Krueger Cole és Burján helyett. A 2000 méteres táv elején negyedik helyen körözött a magyar négyes, majd Jászapáti megelőzte francia ellenfelét, a kínai váltó egyik tagja pedig elesett. Liu Shaolin  befejező emberként másodikként indult, az utolsó kanyarból kijövet belül elment a hollandok négyszeres világbajnoka, Sjinkie Knegt mellett, hét ezreddel megelőzve őt.

Egyéniben ezúttal Liu Shaoang szerepelt a legjobban, 500 méteren rajta kívül bátyja, Liu Shaolin, illetve Burján Csaba volt érdekelt. Előbbi az elő-, míg utóbbi a negyeddöntőben kiesve 9., illetve 16. helyen zárt.

A fináléban az MTK 20 éves versenyzője a hármas pozícióból rajtolt, ezen nem tudott javítani, de 39.699 másodperces idejével 72 ezredet javított bátyja egy hete a calgaryi vk-forduló elődöntőjében elért országos csúcsán. A futam gyorsaságát jelzi, hogy a szám olimpiai és kétszeres világbajnoka, a kínai Vu Ta-csing 39.505 másodperces idejével 79 ezredet faragott saját, phjongcshangi olimpián futott világrekordján.

A magyarok az első két vk-állomás közül Calgaryban 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek, míg Salt Lake Cityben 3 arany- és 1 bronzérem volt a mérlegük. Utóbbi azért különleges, mert egy állomáson három elsőséget még sosem gyűjtöttek korábban.

A vk-sorozat december 7. és 9. között a kazahsztáni Almatiban folytatódik.