A német síző oxigénmaszk miatt bukhatja élete első világkupa győzemét

2018.12.07. 17:28

Oxigénmaszk használata miatt megfoszthatják pályafutása első futamgyőzelmétől az óriás-műlesiklás vasárnapi világkupa-futamát megnyerő Stefan Luitzot. Luitz az amerikai Beaver Creekben rendezett verseny megnyerésével megszakította a szám olimpiai bajnoka, az osztrák Marcel Hirscher öt futamon át tartó győzelmi sorozatát. 

A pénteki hírek szerint viszont lehet, hogy a pályafutása első világkupa futamgyőzelmét ünneplő német helyett végül az osztrák síelő örülhet a maga hatvanadikjának. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy Luitz oxigénmaszkot használt az óriás-műlesiklás rajta előtt.

A nemzetközi szövetség (FIS) pénteken közölte, hogy vizsgálatot indított az ügyben. A FIS doppingszabályzata szerint az oxigénmaszk használata  a sportolók számára  csak versenyeken kívül megengedett, azok helyszínén viszont nem, ezért a versenyhelyszínekre magát az eszközt bevinni is tilos. A szabály megszegéséért automatikusan kizárás jár.

Az amerikai futamon egyébként minden síző számára jól jött volna némi extra oxigén, mivel  az óriás-műlesiklás rajtja  rajt 3152 méteren volt. Ha bebizonyosodik a vád Luitz ellen, akkor a mögötte második Hirscher lesz az új győztes. A szabályok szerint Luitz a kizáráson túl egyéb büntetésre nem számíthat.

(MTI)