Abbahagyja a sífutást a norvég zokogó sztár

2018.12.12. 15:30

Abbahagyja a sífutást a kétszeres olimpiai bajnok Petter Northug. A Norvégiában celebstátuszban lévő sportoló 32 évesen döntött a visszavonulás mellett, pedig pár napja még azon küzdött, hogy visszakerüljön a válogatottba.

Northug minden idők egyik legnagyobb férfi sífutója, legyen klasszikus vagy korcsolyázó stílus, sprintverseny vagy ötven kilométer, mindenhol esélyesként indult. A mezőny egyik legjobb hajrázója volt, megindulásait kevesen tudták követni.

Karrierje során 13 világbajnoki aranyat nyert, az elsőt 2007-ben, az utolsót 2015-ben, kétszer olimpiai bajnok lett. 2010-ben Vancouverben duplázott, csapatsprintben és ötven kilométeren nyert aranyat. Emellett 38 világkupafutamon is nyerni tudott.

Petter Northug 2015-ben, 50 kilométeres világbajnoki győzelme után
Petter Northug 2015-ben, 50 kilométeres világbajnoki győzelme után

Northug eredményei miatt lett népszerű, de közvetlensége és laza életvitele miatt is állandó szereplőjévé vált a norvég bulvárlapoknak. Ittas vezetése miatt börtönbüntetést is kapott, míg a szocsi olimpián pókerezése miatt támadták. Érzelmeit sem félt kimutatni, két világbajnoki győzelménél is zokogott a célban.

Ha formán kívül volt, ez karrierje során többször megesett, egy egész ország agódott érte, vajon talpra áll-e. Ezt néhányszor megcsinálta, pocsék szezonkezdet után is képes volt világbajnokságokra bombaformába kerülni, vagy beverekedni magát a norvég válogatottba, ami olykor nehezebb, mint versenyt nyerni. Idén is ezt várták tőle, de néhány verseny után úgy érezte, nincs esélye az elit szintjére kerülni, ezért döntött úgy hirtelen, hogy abbahagyja.

Norvégiában idén sorra vonulnak vissza az ikonok, minden idők legsikeresebb téli olimpikonja, Marit Björgen, a nyolcszoros olimpiai bajnok biatlonista, Ole Einer-Björndalen és a négyszeres bajnok biatlonista, Emil Hegle Svendsen is karrierje végét jelentette be nem sokkal a téli olimpia után.