Lindsey Vonn hatalmasat bukott utolsó vb-jén

2019.02.05. 13:22

Lindsey Vonn nagyot bukott az arei alpesisí-világbajnokság szuperóriás-műlesiklásában. A visszavonulását éppen a vb előtt bejelentő amerikai még lesiklásban indulhat. A vb első számát egy másik amerikai, Mikaela Shiffrin nyerte.

000 1D22QF

Vonn 16-os rajtszámmal indult a szuper-G-ben, nem volt már igazi favorit, az idényben sérülései miatt is keveset versenyzett, de azért még reménykedett egy jó szereplésben.

A pályából nem sokat teljesített, már a második ellenőrző pontig sem jutott el. Több kapuvételnél is bizonytalan volt, majd egy ugratót nem tudott kontrollálni. Elcsapott egy kaput, majd beleszállt a védőhálóba.

A sízőnek valószínűleg nincs nagy baja, néhány perces ápolás után felállt és lecsúszott.  Ha megúszta sérülés nélkül, vasárnap a lesiklással búcsúzhat el.

A hétfői női lesiklóedzés és a megnyitó után a nők szuperóriás-műlesiklásával kezdődött meg a vb versenyprogramja. Nem volt a legszerencsésebb indulás, mert az erős szél miatt rövidíteni kellett a pályán, lejebb kellett hozni a starthelyet. Az egykori világbajnok Bode Miller szerint ez inkább gyors, mint a technikás sízőket hozta előnybe.

Az első rajtoló Jasmine Flury túlvállalta magát, a pálya közepén nem tudott bevenni egy ívet, így máris megvolt az első kieső. A harmadikként rajtoló Sofia Goggia nagyon bevállalósan síelt, és végig is ment a pályán, az olasz 1:04.91-es ideje mértékadóvá vált.

A Goggia után lejövő Corinne Sutter tartotta az olaszt, de a pálya legalsó részén egy picit hibázott, négy századdal a második helyre csúszott be. Az utolsó ugrató több sízőnek nehézséget okozott, nem találták el utána a helyes irányt. A címvédő Nicole Schmidhofer sem volt elég éles, közel hét tizedet kapott.

A 15-össel induló Mikaela Shiffrin sem volt hibátlan, de jól korrigált a legjobb technikájú síző, így végül 2 századmásodperccel Goggia elé került. Ezt Shiffrin sem nagyon akarta elhinni, hiába nyert már többször szuper-G-ben is világkupafutamot, nem ez a legerősebb száma.

A Shiffrin után rajtolók közül egyedül Viktoria Rebensburg tudta megszorítani az amerikait, de végül hét századdal lassabb volt, és ezzel csak a negyedik helyet tudta megszerezni a szoros versenyben.

A szám meglepetés olimpiai bajnoka, a snowboard-vb helyett az alpesi versenyeket választó Ester Ledecká ezúttal nem húzott semmi váratlant, csak a 27. lett a cseh versenyző.

Törölték a férfiak lesiklóedzését

 A kedvezőtlen időjárás miatt több csapat logisztikai nehézségekbe ütközött. Már Stokcholmba is késéssel érkeztek a gépek, és még onnan bő 600 kilométert kellett utazniuk a versenyzőknek Aréba. Volt, aki vonattal tette meg a távot egy repülőtéri éjszakázás után. A felszerelések nagy részét teherautók szállították, azok viszont az útakadályok miatt csak későn érkeztek meg. A ma délutánra kiírt hivatalos edzést így törölték. Az olasz csapat pedig a szerdai szuper-G-futam halasztását is kérte.

Eredmények:
női szuper-óriásműlesiklás:
1. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:04.89 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) 1:04.91
3. Corinne Suter (Svájc) 1:04.94