Az olasz Paris agresszivitása jött be, a trükkös sípályán 19-en kiestek

2019.02.06. 14:56

Az olasz Dominik Paris nyerte az arei alpesisí-világbajnokság első férfiaknak rendezett számát, a szuperóriás-műlesiklást, a második helyen holtverseny alakult ki. A búcsúzó Aksel Lund Svindalnak nem jött össze a nagy eredmény.

Az arei vb-n nehéz pályát tűztek ki szuper-G-ben, rengeteg hibával jöttek le a sízők, a trükkös vonalvezetés sok kiesőt hozott, a 70 indulóból 19-en nem fejezte be. Többek között a korábbi világbajnok Hannes Reichelt vagy az éremesélyesnek tekinthető Mauro Caviezel és Matthias Mayer sem tudott a kapuk között maradni.

A szuper-G előtt nincs hivatalos edzés, így nehéz felmérniük az első síelőknek, hogy milyen taktikával érdemes menni. Az első induló, az inkább lesiklásban erős Beat Feuz menete nem is sikerült igazán jól, később kiderült, nem kell vele számolni még a legjobb tízben sem.

A harmadikként startoló Dominik Paris jóval agresszívebben síelt, a felső részen végig jó sebességgel haladt. A pálya alján ő is rontott egy kapunál, de még tudott korrigálni, és az áthozott nagy tempóból is maradt neki: élre állt, és az ő ideje lett a mérvadó.

Dominik Paris az arei vb szuper-G futamán
Dominik Paris az arei vb szuper-G futamán

Parishoz csak ketten tudtak igazán közel menni, a francia Johan Clarey a pálya közepén még vezetett is, de utána ő is hibázott, kilencszázados hátránnyal ért be.

Az osztrák Vincent Kriechmayr is ugyanilyen időt ért el, az utolsó szakaszra még úgy fordult rá, hogy megelőzheti az olaszt, de végül csak két századot tudott hozni Parison.

A vb után búcsúzik a sportágtól Aksel Lund Svindal, és a norvég éremmel szeretné befejezni a pályafutását. Erre a szuper-G-ben nem sok esélye volt. A kapukat stílusosan és pontosan vette, de a tempója nagyon alacsony volt, és ezen a pályán nem fizetődött ki ez a taktika. Svindal a legjobb tizenötbe sem fért be.

Dominik Paris elég jó szezont tud maga mögött, idén már három világkupafutamot nyert, köztük a legendás kitzbüheli lesiklást. Areban pedig élete első világbajnoki címét szerezte, eddig legjobb eredménye egy 2013-as vb-ezüst volt.