Brutális hideg írhatja át a biatlonvilágkupát

2019.02.06. 18:31

Veszélybe került a biatlon-világkupa megrendezése a kanadai Canmore-ban, mert továbbra is extrém hideg uralkodik Észak-Amerika egyes részein

A Canmore-ban készülő biatlonisták lefagyott szemöldökökről, szempillákról és szemhéjakról, levegőt felmelegítő maszkokról posztolnak fotókat. A hideg nem ismeretlen számukra, de ami Kanadában van, azért elég extrém.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Frozen austrian girls in Canmore 🇨🇦 @juuulia_schwaiger #CAN19 #saukoit

Lisa Hauser (@hauser_lisa) által megosztott bejegyzés,

Kedden reggel mínusz 37 fokot mértek, és napközben sem nagyon megy mínusz 20 fok fölé a hőmérséklet. Hétvégén mínusz 30 fokot várnak.

A szabályok szerint mínusz 20 foknál alacsonyabb hőmérsékletnél nem lehet világkupafutamot rendezni, így könnyen lehet, hogy törölni kell a versenyeket, ha a hideget hozó poláris örvény továbbra is kitart.

Az előrejelzések csütörtökre és péntekre csak mínusz 18 fokos minimumot ígérnek, így a szervezők megpróbálnak előremenekülni és könnyítéseket adni. Az egyéni indításos távokat lerövidítették, a férfiak 20 helyett 15, a nők 15 helyett 12,5 kilométert teljesítenének, míg a pénteki pihenőnapot törölték, ehelyett váltóversenyeket rendeznek majd.

„Azt hiszem, sosem versenyeztem még ilyen körülmények között. Elég izgalmas lesz majd meghúzni a ravaszt két kesztyűben" – mondta a norvég válogatott Tirill Eckhoff.

A svéd Elisabeth Högberg azt írta Instagramján, hogy mínusz 27 fokban mentek ki síelni. „Hidegnek néz ki, de azért oké volt."

A biatlonisták mindent bevetnek, maszkokkal, légmelegítőkkel próbálják elviselni a hideg levegőt és elkerülni a meghűlést.

A világkupában vezető Johannes Thingnes Bö azt mondta, hogy ez a hideg brutális a tüdőnek, az ujjak elfagyását is veszélyesnek tartja, mert úgy lehetetlen jól lőni. A norvég versenyző új módszert is kitalált, a csuklójára hőtasakot erősített. Korábban nem merte versenyen használni, mert azt hitte, tiltott a külső melegítés, de a nemzetközi szövetség engedélyt adott rá. 

(via NRK, Aftonbladet)