Mátyás
1 °C
15 °C

Diktatúrákban könnyebb olimpiát rendezni

2019.02.07. 11:24

A Nemzetközi Sí Szövetség elnöke, Gian-Franco Kasper elég keményen kritizálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és a téli olimpiát. A svájci sportvezető szerint áramvonalasítani kell a téli olimpiát, mert lassan csak a diktátorok lesznek a rendezők.

A phjongcshangi téli olimpia záróünnepségén már a 2022-es pekingi játékokra utaltak
A phjongcshangi téli olimpia záróünnepségén már a 2022-es pekingi játékokra utaltak

Kasper a svájci Tages-Anzeigernek nyilatkozta, hogy „a diktátorok az emberek beleegyezése nélkül tudnak ilyen nagy rendezvényeket szervezni. Számunkra minden könnyebb a diktatúrákban. Üzleti szempontból nézve azt mondom, csak diktatúrákba akarok menni, mert nem akarok környezetvédőkkel vitatkozni."

A Kasper által felvetetteknek van alapjuk, a 2022-es téli olimpiára csak ketten pályázták, Kazahasztán és Kína. Végül Peking kapta meg a jogot a rendezésre. A 2026-os olimpiára is csak két kandidáló maradt, Cortina d'Ampezzo és Stockholm, a többi jelentkező visszalépett, a legtöbben helyi népszavazásokon buktak el.

A NOB elzárkózott Kaspertől, aki korábban is elég bátran fogalmazott. Amikor az oroszokat kitiltották a phjongcshangi olimpiáról, azt a holokauszthoz hasonlította.

A svájci sportvezető azt mondta, hogy gigantizmus lett jellemző az olimpiára, ezért nem találnak már pályázókat, túl drágáva vált, az újabb sportágak pedig csak növelik a költségeket. Kasper azt, mondta Peking már most nagyobbnak ígérkezik, mint a korábbi téli olimpiák, és ez nem jó irány.

Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Sí Szövetség elnöke
Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Sí Szövetség elnöke

A FIS-elnök szerint a téli olimpiákat nem szabad nagyobbra növelni, mert azzal saját magukat ölik meg. „Óvatosan kell bánni a téli olimpiák versenyszámaival. Elég sokat beszélünk az olimpiák költségeiről, és hogy egyre és egyre több sportág kerül be, ezen nem segít."

A NOB erre azzal válaszolt, hogy a téli olimpiákon az indulók felét a FIS alá tartozó sportolók adják, ráadásul megnövelt kvótát és új számokat is kértek a 2022-es olimpiára, de egyébként nyitottak bármilyen létszámcsökkentő javaslatra.

Kasper a globális felmelegedést is megkérdőjelezte, szerinte elég sok hó van még jó néhány helyen. Emiatt aztán több síző, mint Aksel Lund Svindal vagy Daniel Yule is kritizálta a FIS-elnököt.

Kasper később kiadott egy közleményt, hogy szavait kiragadták a kontextusból, és sajnálja, hogy elvonta nyilatkozatával a figyelmet az alpesisí-világbajnokságról.