Az őrült futamon kétszázados vereséggel búcsúzott a sílegenda

2019.02.09. 15:00

A pár hete kezét törő norvég Kjetil Jansrud nyerte a lesiklást az arei alpesisí-világbajnokságon, nagyon kevésen múlt a győzelme, csak két századdal előzte meg az élete utolsó versenyét teljesítő Aksel Lund Svindalt.

Aksel Lund Svindal az arei világbajnokság céljában
Aksel Lund Svindal az arei világbajnokság céljában

A svédországi Aréban pocsék időjárás fogadta a versenyzőket. Az erős szél miatt már eleve rövidítettek a pályán, a rajthely megegyezett a szuperóriás-műlesiklásával, majd az erős hóesés és köd miatt kellett többször elhalasztani a rajtot. Végül 13:30-kor elindították a versenyt, bár a körülmények nagyon nem javultak.

A futamot így egyenlőtlen feltételek mellett kezdték meg, az alacsonyabb rajtszámúak előnybe kerültek, egyszerűen kevesebb friss hóval kellett megküzdeniük. Később több versenyző mondta, hogy okosabb lett volna vasárnapra átrakni a lesiklást.

Az elsőként rajtoló Adrien Theux-nak szinte vakrepülés volt a pálya, sejthető volt, hogy az 1:21,31-es ideje nem lesz időtálló. 

A norvégok a szuperóriás-műlesiklásban várakozáson alul szerepeltek, lesiklásban muszáj volt javítaniuk. A visszavonuló Svindalon is nagy volt a teher, emlékezetes búcsút akart. 

A lejtőn azonban egy másik norvég, Jansrud jött le előbb. Jansrud januárban egy kitzbüheli tréningen az kézfejét törte, nem is volt százszázalékos, korábban arról beszélt, hogy a rajtból nem is tud úgy kilőni, mint szeretne. Ebből most nem sok látszott, már a pálya felső részén előnybe került, tudta tartani az ideális nyomvonalat, 63 százados előnnyel vette át a vezetést Mathias Mayertől.

Svindal is hasonlóan kezdett, a pálya közepén csak kétszázados volt a hátránya, ami 18-ra nőtt, de az utolsó szakaszon újra nagyon gyors volt, két századdal kapott ki Jansrudtól, de így sem volt elkeseredve.

A hegyen ekkor még fent volt néhány nagyágyú, mint a címvédő és a világkupában vezető Beat Feuz, vagy a nagy formában lévő Vincent Kriechmayr. Hozták is magukat, de a körülmények ellenük dolgoztak, 44 illetve 33 századot kaptak. Aztán a szuper-G-t megnyerő Dominik Paris sem volt veszélyes a két norvégra. Kriechamyr pedig megőrizte a harmadik helyet.

Svindal, Jansrud és Kriechmayr ünnepel az arei lesiklás után
Svindal, Jansrud és Kriechmayr ünnepel az arei lesiklás után

A 36 éves Aksel Lund Svindal hosszú és teljes karriert tudhat maga mögött. Harminchat világkupafutamon nyert, ötszörös világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok volt, de ezüstöket és bronzokat is begyűjtött. Már 2005-ben is dobogós volt. Összesen hat világbajnokságról szerzett érme úgy, hogy több súlyos sérülést is elszenvedett a mezőny egyik legnépszerűbb figurája.

Eredmények:
férfi lesiklás:
1. Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:19.98 perc
2. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:20.00
3. Vincent Kriechmayr (Ausztria) 1:20.31